Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Browne, Jackson
Solo Acoustic Vol. 1
(Inside Recordings)

Jackson Brownes akustiska soloprojekt Àr lÄngt djÀrvare Àn man i förstone tror. NÀr han sÀtter sig med en uppsÀttning akustiska gitarrer och framför ett antal sÄnger som tycktes ha fÄtt sitt definitiva uttryck sedan lÀnge, innebÀr det bÄde en konstnÀrlig utmaning och en integritetsförklaring. Jackson Browne lyckas.

Han har visserligen givit flera akustiska konserter under Ären, sjÀlv och tillsammans med gamle sekonden David Lindley; deras upptrÀdande pÄ KB i Malmö var ett av det Ärtiondets bÀsta. Men konserten har en tillfÀllighetskaraktÀr. NÀr resultatet plattas till, kan det framstÄ som alltför platt. Men undret sker.

Jackson Browne öppnar med »The Barricades of Heaven«. Publiken hÀlsar honom entusiastiskt, men tystnar nÀr Browne med absolut nÀrvaro spelar gitarrintrot innan han griper tag i den vackra melodin och textens lyriskt genomlysta berÀttande. Klassiker som »These Days«, »For Everyman«, »Take It Easy« och »The Pretender« tolkas med samma sjÀlvklara auktoritet, som om de tolkningar som Ätminstone jag sÄg som definitiva bara var en omvÀg till den nakenhet och nÀrmast taktila kvalitet som prÀglar de akustiska soloversionerna.

Men tolkningarna Àr inte bara tillbakablickande. VÀnsterliberalen Jackson Browne ger sÄnger som »Lives in the Balance« och »Looking East« ny relevans, eller ny referens i den aktuella amerikanska utrikespolitiska situation som i Browne har en principfast motstÄndare. I »Your Bright Baby Blues« visar han dessutom sin fingerfÀrdighet med sliden (Lindley behöver inte rÀdda honom). I flera andra sÄnger formligen sjunger det om Brownes gitarrspel.

»Solo Acoustic Vol. 1« Àr en lysande skiva, och en överraskande skiva. Men det Àr blott en av tvÄ omistliga skivor med Jackson Browne som gavs ut Är 2005. Den andra var den kombinerade cd- och dvd-versionen av liveklassikern »Running on Empty« pÄ Rhino.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.