Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
McGarrigle, Kate & Anna
The McGarrigle Hour
(Hannibal/Ryko)

Det kan ha varit 1968.

Jag och Willy gick nÄnstans pÄ Charing Cross Road i London.

Plötsligt hörde vi en gatusÄngares röst frÄn andra sidan den hÄrt trafikerade gatan. Stark, full av kraft och livsglÀdje trÀngde den igenom trafikbullret.

Men det var lÄtarna som fick oss att stanna upp.

”Walking Down the Line” och ”StealinÂŽ ” var lĂ„tar som vi bara hört pĂ„ de första Dylan-bootleskivorna som ramlat in pĂ„ Gleerups i Lund Ă„ret innan.

Vi gick över och snackade med den lĂ„nge, lĂ„nghĂ„rige killen med de mörka intensiva ögonen. Det slutade med att vi bjöd honom pĂ„ vita bönor, bacon och korv och han berĂ€ttade att han hette Tannenbaum (julgran), vilket vĂ€ckte en hel del munterhet hos oss, sĂ€rskilt nĂ€r han sade att hans förnamn var Chaim — skĂ„l pĂ„ hebreiska.

Det slutade med att vi blev vĂ€nner och inte lĂ„ngt efterĂ„t dök han upp hemma hos mig och Willy i Lund. Vi ordnade ett par ”konserter” med honom i Ängelholm, han Ă„kte fel nĂ€r han skulle lifta frĂ„n Helsingborg till Lund och hamnade i ”Kavve-Linge” (KĂ€vlinge) och alla tjejer blev kĂ€ra i honom.
Men sen gick det som det gick. Chaim Äkte tillbaka hem till Montreal, annat kom emellan, han lÀste filosofi pÄ McGill University och det var inte förrÀn jag sÄg hans namn bland musikerna pÄ Kate och Anna McGarrigles skivor som han dök upp igen. NÀr jag var i London nÀsta gÄng passade jag pÄ att se Kate & Anna som var pÄ turné och trÀffa Chaim. DÄ fick jag reda pÄ att han och Kate och Anna var gamla kompisar frÄn Montreals folkmusikkretsar. Det var senaste gÄngen jag sÄg honom ansikte mot ansikte.
Livet kom emellan. Jag flyttade till Stockholm, gifte mig, fick barn, skilde mig. Chaim spelade pÄ Kate & Annas plattor och Loudon Wainwrights och doktorerade pÄ Wittgensteins filosofi, gifte sig och fick barn.

Men nu har han dykt upp igen, lite mer i helfigur. Först pĂ„ CD:n ”The McGarrigle Hour”, dĂ€r han sjunger sin första egna lĂ„t, vemodiga ”Hands of Time”, och nu pĂ„ DVD:n med samma namn.

Och nu ser han ut ungefĂ€r som Pete Seeger under sin storhetstid. Men rösten Ă€r kvar. Den dĂ€r stora, klara, mĂ€ktiga tenoren som fortfarande fĂ„r mig att rysa i lĂ„tar som ”Dig My Grave”, en lĂ„t jag vill minnas att han sjöng redan i Lund.

Men man behöver inte kĂ€nna Chaim eller veta vem Kate och Anna och Loudon Ă€r för att hamna i trance framför den hĂ€r DVD:n. VĂ€rmen och gemenskapen bara strömmar emot dig frĂ„n sĂ„ngerna, samspelet, den magnifika stĂ€msĂ„ngen dĂ€r Kate och Annas barn Rufus, Martha och Lily har stora delar. Jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag har lite svĂ„rare för Rufus röst, men Martha Ă€r nĂ€sta stora stjĂ€rna i familjen med en nĂ€rvaro som Ă€r sagolik i Cole Porters ”Alles-vous en” eller den egna ”Year of the Dragon” och Lily Ă€r skör som porslin i den vackra ”Alice Blue Gown”. Att sen storasyster Jane, som Ă€r minst lika begĂ„vad som Kte och Anna, bidrar med en lĂ„t och att Emmylou Harris och Linda Ronstadt Ă€r med pĂ„ ett rĂ€tt stort hörn gör inte DVD:n mindre prisvĂ€rd.

Andra bonusar: fyra lÄtare frÄn en konsert med Kate och Anna i Montreal 1981 samt en hel serie korta intervjusnuttar mellan lÄtarna (om man vill).

Det blir löjligt att leta efter höjdpunkter i en musik som hÀnger sÄ vÀl ihop som den hÀr. DÀr bÄde rötter, bladverk och skott samverkar i en enda stor, tidlös enhet. Det enda man kan önska Àr att man hade varit dÀr.

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.