Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cream
Royal Albert Hall - London May 2-3-5-6 2005
(Warner)

De var inte bÀttre förr

För ett par Ă„r sedan köpte jag »The Farewell Concert med Cream« pĂ„ Dvd, en inspelning frĂ„n bandets tvĂ„ sista gig pĂ„ Royal Albert Hall i London. Konserten Ă€r ett fruset ögonblick i en utbrĂ€nd grupps sista dagar. Det lĂ„ter hafsigt och slarvigt pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen. Det kĂ€nns som om de bara vill dĂ€rifrĂ„n. Men som tidsdokument Ă€r det kul.

De slet hĂ„rt och blev stora. PĂ„ drygt tre Ă„r gjorde de fyra plattor - »Fresh Cream«, »Disraeli Gears«, »Wheels of fire« och »Goodbye«. Men drogerna, brĂ„ken, Ă€ndlösa turnĂ©er och krav pĂ„ lĂ„nga jam under spelningarna blev till sist för mycket. Nuförtiden hade man vĂ€l tagit ett Ă„rs semester och kommit tillbaks med laddade batterier.

Men i maj 2005 spelade de fem kvÀllar inför utsÄlda hus pÄ Royal Albert Hall. Allt spelades in och har nu kommit i som Dvd och live-CD. Jag har köpt Dvd:n och kan inte lÄta bli att jÀmföra.

Återföreningen var ovĂ€ntad och oron fanns att det skulle gĂ„ Ă„t skogen. Men icke. Det lĂ„ter bra, till och med mycket bra. Det hörs att det Ă€r musiker som har fĂ„tt - the gift of time - som Ginger Baker sĂ€ger. Det lĂ„ter tĂ€tt, tungt, tufft och det svĂ€nger pĂ„ bra. De har mognat och spelar inte lika aggressivt som i sin ungdoms dar men de spelar bĂ€ttre. Det Ă€r precis som om den kraft som fanns i bandet inte drĂ€nerades under deras korta livslĂ€ngd, utan den finns kvar och Ă„teruppstĂ„r nĂ€r de stĂ„r pĂ„ samma scen igen.

Den som glÀnser mest Àr faktiskt Clapton. Han har inte varit sÄ pÄ tÄrna pÄ vÀldigt lÀnge, kanske inte sedan Cream brakade ihop. Han fÄr kÀmpa för att hÀnga med de övriga. Det Àr precis vad Clapton behöver, nÄgon som kan utmana honom musikaliskt och fÄ honom att kÀnna sig som en i bandet och inte som en bandledare som bara glider med. HÀr Àr han bland musikaliska likar. Och det ser ut som om han trivs med att stÄ i bakgrunden, strax framför sin stÀrkare o bara lira. Hans kroppssprÄk nÀr han stÄr med kroppen lutad över stratan och med det ena benet framför det andra talar för det.

Allra bĂ€st Ă€r »Stormy Monday«. I den spelar hela bandet kanonbra. Lugnt, sansat, Ă„terhĂ„llet nĂ€r det Ă€r lĂ€ge för det och med fullt tryck nĂ€r det behövs. Efter lĂ„ten syns det pĂ„ Ginger Bakers leende och blinkning till Clapton att den var bra, mycket bra till och med. Men Ă€ven klassikerna, »White Room«, »Politician«, »Crossroad« - dĂ€r man ser en salig Brian May frĂ„n Queen i publiken - »Sunshine of your love« och den av Cream aldrig livespelade »Badge« Ă€r bra. Egentligen Ă€r allt bra men en del Ă€r bĂ€ttre. Roligast Ă€r »Pressed Rat and warthog«, som Ginger Baker pratsjunger fram. En helt skruvad text faktiskt.

En sak kan jag sÀga i alla fall... De var inte bÀttre förr.

/Ulf Österlind


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.