Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wolfe, Anna
My Treasure
(Soulful Songstress Records)

Inför Anna Wolfes musik faller alla försök till genrebestÀmning. I hennes musik finns framför allt en mÀnsklig kvalitet och integritet som sÀtter sin prÀgel oavsett om sÄngerskan nÀrmar sig en old timey-definierad stil, den kvinnliga singer/songwriter-traditionen, en personligt prÀglat folkestetik i systrarna McGarrigles anda, en nÀrmast weillsk kabaretmusik eller ett mer rytmiskt markerat, om Àn lÄgmÀlt, rockmusikaliskt uttryck.

»My Treasure« Àr Anna Wolfes femte skiva. Jag har inte hört de tidigare, men att döma av bladen som följer med frÄn den outtröttlige eldsjÀlen och entusiasten Peter Holmstedt, som driver promotionfirman HemifrÄn, hör de hemma i ett tidigare skede i Anna Wolfes utveckling, nÄgonstans i förra Ärtusendet; av allt att döma handlar det om skivor som frÀmst sÄlts som konsertminnen
.
Intrycket understryks av att sommarkurserna i songwriting vid ett Colorado-universitet Ären 2001 - 2003 nÀmns som en konstnÀrlig förlösning och dessutom en karriÀröppning, genom att Anna Wolfe dÄ fick kontakt med sÄngerskan och producenten Wendy Waldman.

Det Àr ocksÄ Waldman som producerat »My Treasure«, och som vanligt visar hon en oerhörd lyhördhet för sina artister och en fantastisk förmÄga att locka fram de skiftande nyanserna i deras material och deras kÀnslomÀssiga sÀtt att nÀrma sig detta. Instrumenteringen Àr genomgÄende sparsam, men desto mer intensiv med gitarristen Kenny Edwards och Anna Wolfes eget piano i centrum: som pÄdrivare och stÀmningsskapare, men alltid kÀnsligt underordnade skiftningarna i Anna Wolfes vackra och folkmusikaliskt klara sÄng.

Alla sÄngerna Àr skrivna av Anna Wolfe sjÀlv. De har bÀrkraftiga, tydligt profilerade melodier och genomtÀnkt lyrik. Inte ett onödigt ord, inte nÄgon sentimental överdeterminering, trots det porlande kÀnsloflödet. Det Àr skimrande vacker och djupt gripande musik.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.