Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ida Kristin
Comocao
(Ida Kristin Publishing)

»Comocao« betyder enligt uppgift »sinnesrörelse« pĂ„ portugisiska. Synd. Det hade passat bĂ€ttre om Ida Kristins sofomorplatta hade översatts med »letargi«.

Jag har ingen koll pĂ„ henne, men hon slĂ€ppte ett debutalbum för fyra Ă„r sedan som hette »Stumble«. Ryan Adams medverkade tydligen; men det sĂ€ger egentligen inte sĂ„ mycket eftersom han Ă€r ojĂ€mnare Ă€n ett primtal. Ida Kristin Ă€r född i Sao Paolo, av svenska förĂ€ldrar, men uppvuxen i SkĂ„ne.

I den bifogade artistbiografin citeras översvallande recensioner för debutplattan. Kanske Àr den mycket bÀttre Àn den hÀr? LÄt oss hoppas. Men nÀr Sonic, Groove och SvD lallar om slÀktskap med Emmylou Harris, Dolly Parton och Gillian Welch sÄ Àr det inte utan att man undrar vad i hela friden det Àr frÄgan om.

Det hÀr Àr spröd och tassande singer/songwriter. Med tydlig feminin touch. Ett stort och fylligt akustiskt sound. Dötrist. Texterna ligger och balanserar pÄ den tunna linjen mellan banalitet och hÄglöshet. Jag Àr inte intresserad av vad hon har att sÀga, helt enkelt.

Jag Ă€r inte sĂ„ speciellt förtjust i det hĂ€r, det förstĂ„r ni. Det Ă€r slĂ€tstruket; saknar nerv. ÄndĂ„ Ă€r det klassikermaterial jĂ€mfört med en annan ny platta som redaktör Olsson ville att jag skulle recensera; Andreas Johnsons »Mr Johnson, Your Room Is On Fire«. Herregud; vilken sörja! Vad Ă€r det med alla artister som slĂ€pper sjĂ€llös skit? Är de utsĂ€nda av DjĂ€vulen för att sĂ„ split bland mĂ€nniskorna? Eller tror de verkligen att skrĂ€pet de spelar in Ă€r till gagn för nĂ„gon av kvinna född? Ida Kristin stĂ„r Ă„tminstone över det. Hon Ă€r bara inte sĂ„ vĂ€rst bra; det Ă€r allt.

NĂ„gon annan kan sĂ€kert fĂ„ngas av detta; nĂ„gon annan kan sĂ€kert lĂ„ta sig svepas med. Mig rör det inte. Det skvalar i bakgrunden. Jag blir rastlös av musiken; Ă€gnar mig Ă„t annat, ovidkommande. Ida Kristin och hennes »Comocao« har inte det som krĂ€vs. I en mĂ€rklig och spĂ€nnande vĂ€rld till bredden fylld med underbar och illuster musik har detta ingen plats.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.