Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
af Ugglas, Peder
Go easy
(Rootry/digital)

Peder af Ugglas är en glimrande slidegitarrist, men också en stämningsskapare med en musikalisk vision. Vi kan dra en linje till Ry Cooder. Peder af Ugglas framhåller gärna soundtracket till Paris, Texas som en öppning för sin musik.

Men i korsdraget av influenser (Lowell George, David Lindley, Bonnie Raitt, kanske även Dru Lombar, ger också hållpunkter) skapar han en känslomässigt sammanhållen instrumentalmusik där gitarrspelet får en självständig roll. Tekniska impulser, men sedan omformas dessa till ett djupt personligt uttryck.

Peder af Ugglas gäckar också gängse genre- och traditionsbestämningar. Bluesen ger naturligtvis en utgångspunkt, och ett stycke som »Longing« är en känslostark blues. Men det är bättre att börja i en känslobestämning, då musiken har så tydligt stämningsskapande karaktär.

Och då inställer sig ord som melankoli och meditativ eftertänksamhet. I tolkningen av sådana tillstånd gestaltar Peder af Ugglas en oanad skönhet.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.