Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sweeney, Sunny
Married Alone
(Thirty Tigers)

Sunny Sweeneys nya album, hennes femte studioskiva och så finns det också en fin liveplatta, har en talande titel: »Married Alone«. Det är en skilsmässoskiva där processens skilda faser och känslor tolkas

Det är insikten om det nödvändiga uppbrottet, det är trots och självmedvetenhet men också melankoliska tillbakablickar och en självprövning som ger en laddad kontrast till rader som »You can tie me upp / But you can’t tie me down«.

Just de raderna ger en utgångspunkt. De finns i öppningsspåret men självkänslan är illusorisk, eller en fasett av en upplevelse som aldrig blir entydig.

Jag tilltalas också av hur Sunny Sweeney, som alltid varit en suverän låtskrivare, låter varje känsla få ett starkt uttryck i egen rätt men också som aspekt av en sammansatt erfarenhet. Jaget kan inte bindas men inser även i en luttrad text att »You gave me all your heart could give / I gave nothing in return«.

Så träder sångerna i dialog med varandra. Inget är givet, annat än för stunden. Sunny Sweeneys ögonblicksbilder är skarpskurna, men också rikt nyanserade. De får också den instrumentala inamning som de kräver, där inte minst Harley Husbands (!) elgitarr driver på i sånger där självmedvetenheten understryks medan Jake Claytons fiol, steel och dobro ger ett stilla vemod åt de eftertänksammare sångerna.

Married Alone understryker Sunny Sweeneys position som en av den samtidiga coutryns mesta personliga rösterna. Och hur personligt grundad erfarenheten n är i de nya sångerna, har de alla en allmängiltighet som lyfter dem ut det privata sammanhanget.

Jag påminns om vad en av mina gamla redaktörer på Svenska dagbladet sa om en svensk poets eländiga diktsamling om sin just timade skilsmässa: ”Kan man inte sammanfatta sin skilsmässa i en tre minuters countrylåt ska man hålla käften.”

Sunny Sweeney tar genomgående någon ytterligare minut på sig och skapar en sångcykel men hon eller det grundläggande formatet: vare sång rymmer i någon mening även de andra och helheten.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.