Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bergcrantz, Iris
Trasighet och fransar
(Lady Bird/Naxos )

Hon är naturligtvis inte först med att tolka Olle Adolphson, men frågan är om inte Iris Bergcrantz med sitt tredje album, höjer tolkningsribban till en nivå som ter sig svårslagen.

Det som gör urvalet så spännande är att Iris Bergcrantz inte går till de kanske självklara visorna i Olle Adolphsons repertoar. Här finns ingen Gustav Lindström eller Sigge Skoog, inte heller slagskämpar på Tegelbacken eller den tragiska konstnasaren i Skåne. Iris Bergcrantz gör ett annat val av sånger som förvisso inte är så kända men ger lyssnaren en annan ingång till Olle Adolphsons sparsmakade livsverk, där det burleska ersatts av sånger där en längtan till något annat någon annanstans får ta plats. I sånger som ”Sista da´n tillsammans”, ”Vad tänker han på” och ”Det ligger ett land där borta” finns egentligen inga svar utan lyssnaren får själv tolka utifrån sina egna, kanske inte helt angenäma känslor.

Iris Bergcrantz bär i sitt vokala uttryck på ett utsökt sätt fram nyanserna i texterna men vågar också genom de sinnrika orkesterarrangemangen (tillsammans med Anders Fjeldsted) låta Adolphsons frugala kompositioner ta stor plats där text och musik bidrar till att lyfta fram ett konstnärskap som alltför ofta kommit i skymundan.

Iris Bergcrantz ”Trasighet och fransar” är redan nu ett klassiskt album.

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.