Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dean, Summer
Bad romance
(summerdeanmusic.co)

Det finns inte en honky tonk-kliché som inte Summer Dean behärskar till fulländning. Hon gjorde en ep för sex år sedan, och nu kommer hennes första fullängdare med den kongeniala titeln »Bad romantic«. Ja, vad kan den uppvaktade sångerskan säga annat än att hon är en »bad romantic at a quarter after two«? Hon ska ju ändå dra vidare till nästa stad med sitt band.

Och om romansen spirar måste kvinnan från fel sida av järnvägen övertyga en presumtiv svärmor att hon kan vara god trots att den älskade sonen träffade henne på en bar. Och ett par utslitna jeans blir aldrig utslitna i countrylyriken. Och en »Three timin’ game« gör man klokast i att checka ut från, sedan mannen lämnat motellet och återvänt till hustrun. Men även småbrukarens vedermödor får sitt; »Dear Caroline« är rentav en av de bästa sångerna i den genren sedan Merle Haggards »Tulare dust«.

Summer Dean ger en provkarta på de grundläggande existensproblemen i countryn och hon gör det på ett mästerligt sätt. Åtskilliga av hennes sånger kunde också varit skrivna av Merle Haggard, fast då från motsatt genusperspektiv. Det gäller både text och musik.

Summer Dean uppträder kors och tvärs över Texas, mestadels på de små spelställena. Någon gång i Arizona och jag ser på hemsidan att hon även har några spelningar i California framöver. Ni ser själva mönstret. En artist som slipat sina uttrycksmedel genom ändlöst, icke-gloriöst turnerande.

Och som dessutom omger sig med lysande musiker.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.