Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Galento Sound Service
Folk Modern Music Vol. 2
(Rootsy Music)

När OK Star Orchestra gick i graven var det väl egentligen ingen som trodde att Tommy Galento Nilsson skulle låta sig nöjas med det. Ur askan stigen nu Galento Sound Service upp med sitt första album. Som egentligen heter ”Folk Modern Music Vol. 2.” För tidigare i år kom en tolva som var volym 1 och kittlade våra lyssnarnerver.

Det är en utvecklad musikidé som kommer till oss i form av Galento Sound Service. Även om vi känner igen Galentos typiska rytmer och gungande gitarrspel så ger den nya uppsättningen musiker som har tillkommit en annan dimension till musiken.

Tommy Galento lägger grunden till musiken med att spela gitarr, bas och keyboard. Sedan smyckar Jörgen Adolfsson sopransax, Sara Edin violin och Miriam Oldenburg accordion ut melodierna till små berättelser. Som tydliggörs av Hassan Bah på kongoma och Björn Gideonsson på trummor.

Det hela startar med en intensivt struttig ”Amazon Ramone” för att gå över i en mer lågmält drömmande ”Klubb Social” där både saxofon, fiol och accordion får tillträde. På ”Sam & Silo” bidrar Perry Vallgren med en fin keyboard och på den fortsatta vägen hamnar vi på ”Restaurang Strömmen”. Möjligen en hyllning till den restaurangen som låg mitt i Slussen och som lades ner 2014 efter 50 år för att lämna plats för Projekt Slussen.

Det är en rytmisk dröm som gungande, svepande, hoppande, studsande tar oss genom de åtta instrumentallåtarna. Drag av längtan och melankoli blandas med uppsluppenhet och glädje. Allt sveper in en i ett töcken av musikalisk harmoni. Suggestivt enveten rytm skapar mystik och ett drömmande skimmer. Allt så väl sammansatt av bidrag från alla instrument, och Christian Gabels auto oscillator på ”Musik Kidogo”.

Tommy Galento uttrycker det själv som att Galento Sound Service driver en utveckling mot en sömlös, nutida och global folkmusik med rötter överallt och ingenstans. Förutom i hans musikaliska hjärna och hjärta. Så är det. Här samsas inspiration från Afrika och de Karibiska öarna med rock från Västvärlden och folkmusik från Sverige. Och lite blues också. För omslaget är en kär kopia av Blues Classics älskade återutgivningar på 70-talet.

Vi som en gång sörjde OK Star Orchestras slutliga insomnande kan med glädje konstatera att Galento Sound Service tar över stafettpinnen och fortsätter att leverera gungande rytmer i ny skepnad.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.