Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Little Barrie
We Are Little Barrie
(Genuine/PIAS)

Lika mycket som musikhistorien hela tiden mÄste skrivas om, kÀnns det som om rocken gÄng pÄ gÄng behöver rÀddas. Jag Àr sÄ ofantligt trött pÄ det. Det kÀnns som om kÀrleken till och trovÀrdigheten för rockmusik urholkas för varje gÄng en ny frÀlsare utropas. Det Àr naturligtvis inte bandens fel, utan vÄrt, vi som skriver om skiten. Och frÄgan Àr om rocken Àr i sÄ bedrövligt skick att vi Àr tvungna att stoppa pressarna sÄ snart vi nosar nÄgot nÄgot potentiellt stort i röven.

Ta Little Barrie som exempel. En trivsam liten trio frÄn Nottingham som antagligen inte skulle kunna göra nÄgot unikt om sÄ The Strokes stod utanför studion med maskingevÀr, men som kan sin historia, sin teknik och som med rÄge bevisar att de Àlskar det dom gör. De blandar Presley, Hendrix, Brown och Bolan (Àven om de ibland mest verkar vilja vara Cream), de groovar och larmar, svÀnger och svettas och ser ut som de lÄter. Edwyn Collins har producerat och ledaren, lille Barrie Cadogan har till och med spelat med Morrissey. Klart att de Àr mÄnadens smak i engelsk musikpress.

»We Are Little Barrie« kĂ€nns, nĂ€r jag stoppar den i spelaren, sĂ„ rĂ€tt, sĂ„ frĂ€ck och sĂ„ frĂ€sch att jag knappt lyssnar pĂ„ vad det egentligen Ă€r Little Barrie sysslar med. För inuti det röda, apsnygga omslaget (sĂ„ rĂ€tt!) ligger en vĂ€ljudande plastbit som pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt sammanfattar det jag Ă€lskar med rock’n’roll. Jag vet inte om det Ă€r sĂ„ hĂ€r rockmusik Ă€r menat att lĂ„ta 2005, men det Ă€r sĂ„ hĂ€r den lĂ„ter nĂ€r jag gillar den.

Men
sĂ„ Ă€r det den andra delen av mig, den sansade KRITIKERN och, för all del, den trĂ„kige realisten. Den som stĂ€ller sig frĂ„gande till vilken plats en lagom svĂ€ngande, lagom skitig combo som Little Barrie har för berĂ€ttigande i dagens musikklimat. RĂ€cker det verkligen med att jag gillar det jag hör? Och, gillar jag det jag hör nĂ€r jag verkligen lyssnar? SĂ„ jag lyssnar igen.

Inledande »Free Salute« Ă€r rythm’n’bluesfunk med stil, javisst. Charmig och oborstad och med ett svĂ€ng som bara Cream, eller Zep, kommit i nĂ€rheten av pĂ„ de brittiska öarna. Garagerockiga »Burned Out« Ă€r vĂ€l cool, men det Ă€r egentligen inte mycket till lĂ„t, groovet till trots. Och »Greener Pastures« lĂ„ter som brittiska bluesbaserade band brukar lĂ„ta, dvs trĂ„kigt, medan »Be The One« tuffar pĂ„ med tuffa körer men utan mĂ„l och sĂ„ fortsĂ€tter det, lĂ„t efter lĂ„t. Jag blir mer och mer irriterad pĂ„ Little Barrie tills jag inser att jag i sjĂ€lva verket Ă€r irriterad pĂ„ mig sjĂ€lv för att jag inte kan ta dem för vad de Ă€r.

De Àr sÄklart inte svaret pÄ vÄra böner om rockens framtid. Fan, de verkar inte ens intresserade av nuet, men de har nÄgonting som mÄnga band saknar; passion, kÀnsla för och kÀrlek till sitt musikaliska arv, samt 13 bra, om Àn inte fantastiska lÄtar, som svÀnger fet röv och som gör din tillvaro bra mycket ljusare och trevligare för en dryg halvtimme. Och om inte det rÀcker för att man ska tycka musik Àr vÀrd att lyssna pÄ vet jag faktiskt inte vad som ska göra det.


OcksÄ;

-The Strokes – Room On Fire (RCA, 2003)
-Cream – Disraeli Gears (Polydor, 1967)
-Hazy Malaze – Hazy Malaze (Fargo, 2003)
-North Mississippi Allstars – Shake Hands With Shorty (Tone-Cool, 2000)
-G Love & Special Sauce – The Hustle (Brushfire, 2004)

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.