Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ward, Elder Jack
Already Made
(Bible and Tire Recording)

Bruce Watson på Bible and Tire Recording lyckades bra med Elisabeth King och ”Living In The Last Days” och mycket talar för att han ska lyckat lika bra med Elder Jack Ward.

Det är efter djupt grävande i Pastor Juan D. Shipps D-Vine Spirituals som Bruce har släppt ett par samlingsplattor med material från Memphis gospelscens 60-tal. Och även letat fram äldre stjärnor som fortfarande är i livet och som fortfarande kan sjunga. Elder Jack Ward är en av dessa.

Nu 83 år gammal och mer än 50 år sedan den senaste inspelningen är det dags att visa att det finns mycket känsla och kraft kvar i den gamla gospelrösten. Föddes i Itta Bena, Mississippi och lärde sig tidigt att uppskatta den tidens blues- och R & B-artister. Under tidigt 60-tal kom Elder Jack Ward till Memphis och sjöng med The Christian Harmonizers in ”I Don´t Need No Doctor” med Isaac Hayes på piano för Stax underetikett Charlice. Han hoppade in för O. V. Wright i The Sunset Travelers och fortsatte sedan spela in singlar för Peacocks underbolag Song Bird. Under slutet av 60-talet bildade Ward sin egen grupp, The Gospel Four, och spelade in ett antal uppmärksammade singlar för D-Vine. Där tog det sedan slut med den professionella gospelsången och Jack övergick till att arbeta som mekaniker.

Men det fanns mycket sacred soul kvar i Elder Jack Ward och den har Bruce Watson lockat fram tillsamman med The Sacred Soul Sound System. Det vill säga Will Sexton och Matt Ross-Spang gitarr, Mark Edgar Stuart bas och George Sluppick trummor. Dessutom Alex Greene keyboards och The Sensational Barnes Brothers och Elisabeth King på sång.

Det är till huvuddelen traditionell gospel från 60-talt vi bjuds. Sacred soul med bluesiga inslag. Elder Jack Wards sång tillsammans med bakgrundssångare, bas, trummor och orgel dominerar ljusbilden på ett härligt vis medan gitarrerna inte kryper fram förrän en bit in på plattan. Som med det fina spelat på ”Without The Lord”.

Annars inleds plattan med den svängiga ”The Way Is Already Made”, som följs av en långsamt taktfast ”He´s Got Great Things” och en struttig ”Shout Trouble Is Over” med en fin orgel. ”Lord I´m In Your Care” är bluesigt taktfast och ”Someone Who Is Greater Than I” är långsamt soul med ett komplext komp av gitarr, piano och orgel. På ”Without The Lord” lyser gitarrspelet verkligen igenom.

Med en mjukt kraftfull och varm sångröst leder oss Elder Jack Ward genom hur Memphis sacred soul lät på 60-talet och visar att den fungerar precis lika bra i våra dagar.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.