Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lynn, Loretta
Still woman enough
(Legacy)

»Still woman enough« är en given titel när Loretta Lynn, en av countrymusikens ledande proletära feminister, vid 89 års ålder ger ut en skiva där hon både blickar bakåt och förankrar några av sina egna personaskapande sånger i samtiden.

Det är sånger av Carter Family, klassiker från den vita gospeltraditionen som »I don’t feel at home anymore« och Mosie Listers »Where no one stands alone« (som Loretta Lynn spelade in på den lysande »Hymns« 1965), egna klassiker som »Honky tonk girl« och en version av »Old Kentucky home«, där Loretta Lynn skrivit en ny strof och dessutom anknyter till den officiella versionen som Kentuckys delstatssång, där de rasistiska konnotationerna i Stephen Fosters originaltext strukits.

Loretta Lynns röst är inte opåverkad av ålder, men kraften och övertygelsen finns kvar. Arrangemangen präglas av respekt för sångernas integritet, med akustiska instrument i de äldre sångerna och en smakfullt sextiotalsdoftande countryestetik i det senare materialet.

Alla duettpartner är valda med omsorg. Tanya Tucker är självklar i »You ain’t woman enough« och Margo Price övertygar i »One’s on the way«, en av de få sångerna av countryns mest hållningslösa buskisleverantör Shel Silverstein som jag kan lyssna på. Carrie Underwood och Reba McEntire är utmärkta i det nyskrivna titelspåret.

Och att »Coal miner’s daughter« framförs som en recitation till ödsligt banjokomp av Matt Combs är perfekt i sin lågmälda värdighet.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.