Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Busk, Vidar
Starfish
(Warner)

Vidar Busks förra skiva »Love Buzz« var ett album som jag verkligen avskydde dÄ det slÀpptes. I dag kÀnner jag annorlunda. FörstÄr bÀttre. Har blivit lite vuxnare och aningen mindre ilsken. SÄ hÀr skrev jag dÄ, nÀr det begav sig, i gratistidningen SOOM:

I novellen »ÖnskelĂ„dan« berĂ€ttar Sylvia Plath om det Ă€kta paret Higgins. Frun i Ă€ktenskapet, Agnes, Ă€r vĂ€ldigt avundsjuk pĂ„ sin make Harold, dĂ„ han har en förmĂ„ga att drömma om de mest fantastiska hĂ€ndelser och personer. HĂ€rtill hör Ă€ven Harolds förmĂ„ga att pĂ„ morgonen efter nattens sömn kunna minnas de Ă€ventyr han upplevt under drömmens inflyttande in i minsta detalj.

Agnes drömmer dÀremot ingenting.

NÀr Agnes lÀser romaner gör hon det mer av automatik Àn av njutning och glömmer vilka meningar orden bildar sÄ fort blicken lÀmnat den sista bokstaven.

Mitt lyssnande pÄ norrmannen Vidar Busks skiva »Love Buzz« tangerar Agnes förhÄllande till lÀsning: ingenting stannar kvar i mitt inre, ingen av de tolv lÄtarna berör mig det minsta och kÀnns Àrligt talat mest som ett onödigt slöseri av dyrbar tid.


Fram tills nu har jag inte lyssnat pÄ Vidar Busk sedan recensionen skrevs. Dock gillar jag fortfarande inte »Love Buzz« speciellt mycket. Tror inte jag kommer att spela skivan igen. NÄgonsin.

»Starfish« dÀremot.

För nÄgra veckor sedan intervjuade jag Torbjörn Brutland, ena halvan i den elektroniska duon Röyksopp. Ganska lÀnge pratade vi om varför Röyksopp lÄter som de gör. Brutland pÄstod att det har att göra med att det urbana sÄ tydligt möter skog och terrÀng i Norge. Att detta skapar en melankoli som hörs i musiken.

Jag vet inte riktigt om det stÀmmer.

Men jag inbillar mig att jag hör samma melankoli hos Vidar Busk som den jag hör i Röyksopps musik.

Och jag inbillar mig Àven att jag förstÄr varför Busk valt att lÄta sig inspireras av USA. Varför han besökt Venus och New Orleans samt Tampa, dÀr albumtrilogin i och med »Starfish« avslutas. Han var tvungen att lÀmna Norge för nÄgonting annat, nÄgonting större.

För samtidigt som melankolin hörs, tycker jag mig höra lycka. GlÀdje över att vara nÄgon annanstans. Att vara dÀr ingen vet ens namn. DÀr vÄgorna och stjÀrnorna Àr vÀrmande istÀllet för kalla.

Samtidigt har samma mÀnniskor jobbat med alla tre album (»Venus, Texas«, »Love Buzz« och »Starfish«) i trilogin. Samma producent, musiker, ljudtekniker och till och med samma fotograf samt designer har varit med sedan dag ett.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den informationen, annat Àn att acceptera den. Kanske gör det musiken bÀttre, kanske inte.

Det jag vet Ă€r att jag verkligen fastnat i nĂ„gra av lĂ„tarna pĂ„ »Starfish«. De lugna lĂ„tarna. De med de mindre gesterna. Som Ă€r tystlĂ„tna men Ă€ndĂ„ massiva. Som faktiskt Ă€r rĂ„kommersiella, som borde hatas, men som trollbinder. Som »Can’t Stand Steady«. Som titelspĂ„ret. Som »Cider-Head Lounge«. Som »Party Belle«.

Och framförallt som de tvÄ avslutande lÄtarna »Palmetto« och »Everblue«.

För Àven om det lÄter klyschigt och patetiskt sÄ kan jag inte motstÄ kompositioner som handlar om kÀrlek respektive hav.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.