Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
OK Star Orchestra
#6
(Rootsy Music)

Äntligen! Äntligen är OK Star Orchestra tillbaka. För fem år sedan la Tommy Galento OK Star Orchestra på hyllan för att finansiering utan bidrag och ett ständigt jagande av spelningar var tröttande. Uppgivenheten stor. Andra projekt fick ta över. Men någonstans fanns viljan och tankarna om att samla ihop bandet igen. Och nu är den här, ”#6”. Och, oj så bra det är.

Den hypnotiska rytmen och det suggestiva tonflödet tar de innovativa vägarna och skapar en spännande följsamhet ut i oändligheten. Även om musiken till stor del lutar sig mot slagverkens rytmer är det den lekfullhet som utspelar sig där bakom och där framför som gör OK Star Orchestra så unikt.

En kombination av afrikansk musik, funk, soul, world och ska som binder samman kontinenter och gör musiken universell. OK Star Orchestra består av Tommy Galento på kompgitarr, Mistah Christah Lyssarides på sologitarr, bouzouki och lapsteel, Perry Vallgren slagverk och trummor, Hassan Bah på kongoma och slagverk, Juan Romero på congas och slagverk och Lina Langendorf på saxofon.

Det hela startar med mjuk, smygande följsamhet i ”A Bird In Every Tree”. Små sökande toner från gitarr och blås. Ett stråk av drömskt skimmer. Även om OK Star Orchestra har ett instrumentalt huvudspår sjunger Hassan Bah med sin mjukt sträva röst på ”Ni-Yo” och ”O Temedi Wama” och förstärker det afrikanska intrycket. På ”Ni-Yo” bjuder Lina på ett vackert blås och halvvägs ökar man tempo, tyngd och kraftfullhet i anslag. På ”O Temedi Wama” är det de korta, snabba gitarrtonerna som samspelar med ett följsamt blås. ”No Meat Please” är lite snabbare och med ett mer karibisk anslag. Avslutande ”Svetlana” är albumets paradlåt. Den trevande kombinationen av blås och gitarr skapar en lyrisk stämning som är gjord för att fortgå i evigheter. Så är det inte. Efter 10.44 är det slut och längtan efter mer är stor. Mycket stor.

Tommy Galentos förmåga att komponera och hans medmusikers förmåga att skapa intryck i en böljande, gungande gemenskap är enastående. Medryckande följsamhet både i de långsammare och lite snabbare melodierna.

Välkommen tillbaka OK Star Orchestra. Ni har varit saknade.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.