Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Prime Movers Blues Band, The
The Prime Movers Blues Band
(Modern Harmonic)

Iggy Pop har väl aldrig varit lika påklädd och välklädd som när han spelade trummor i Ann Arborbandet The Prime Movers Blues Band i mitten på 60-talet. James Newell Osterberg Jr, som han egentligen heter kom till The Prime Movers Blues Band i november 1965 från ett annat Ann Arborband vid namn The Iguanas. Han fick snabbt smeknamnet Iggy som en påminnelse om var han kom ifrån. Namnet fastande och lever än i dag.

The Prime Movers Blues Band hade annars bildats av bröderna Michael och Daniel Erlewine i augusti samma år. Bandet hann byta medlemmar några gånger den första tiden men med Bob Sheff på keyboards och Jack Dawson på bas blev bandet mer stabilt.

Paul Butterfield lär en gång ha sagt att The Prime Movers Blues Band var det näst bästa vita bluesbandet i USA. Och visst var det så att bandet hade en stor potential och att de var starkt influerade av Paul Butterfields Blues Band. Med det som utgångspunkt kan man fråga sig varför bandet aldrig fick något kontrakt och möjlighet att spela in en platta. Visserligen kom de inte upp i nivå med Paul Butterfield, men med en bra producent och lite fler egna arrangemang skulle de kunna göra sig ett namn utanför Ann Arbor. Under 1966 gjordes det en live-inspelning och det är den som nu finns utgiven. Här hör man tydligt influenserna från Paul Butterfield i låtval och framförande. Michael Erlewine spelar munspel som Paul, som i sin tur var influerad av Little Walter, och Dan spelar gitarr som Michael Bloomfield. Och de gör det bra. Riktigt bra.

Repertoaren består till huvuddelen av mer kända bluesklassiker och en och annan längre jamliknande låt, som ”Endless Boogie” och ”Yonders Wall”. Som lyssnare slås man av hur bra alla delarna av bandet egentligen är. Förutom Michael och Daniel så gör Bob Sheff en fin insats på keyboards.

Kanske är det också Iggy Pops första sångframträdande som vi kan höra på ”I'm A Man”.

För den som gillar Paul Butterfields Blues Band så är The Prime Movers Blues Band ett bra alternativ. Detta trots att inspelningarna är gjorda live på en enkel bandspelare.

The Prime Movers Blues Band upplöstes för evigt i juni 1971. Michael Erlewine fortsatte att spela några år till i olika konstellationer innan han skapade det som nu är webbplatsen ”All Music Guide”. Detta också en god gärning.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.