Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Coyote Brother
Coyote Brother
(Piasa Recordings)

John Hardin och Hayward Williams älskar sorgsna sånger och harmonier. Det framgår med all önskvärd tydlighet när dessa två singer-songwriters från Madison respektive Milwaukee gått samman och bildat duon Coyote Brother. Tidigare i år släpptes deras självbetitlade debut som innehåller nio egenskrivna låtar som med råge definierar begreppet sad songs. Är man angelägen att jämföra med andra artister ter sig kanske en Gillian Welch eller en Townes van Zandt som självklara. Eller varför inte The Eagles när det kommer till de variationsrika och utsökta harmonierna. Hardin och Williams röster väver skickligt ihop texter och melodier och det behövs inte många genomlyssningar för låtarna att sätta sig i bakom min hjärnbark.

Texterna är ofta stöpta i den traditionella countrymylla där vardagsslit mixas med ett poetiskt bildspråk som, åtminstone för mig, är essensen i countrymusiken eller om man så vill americana. Det här är en sensationell debut där särskilt ”Lucky Ones” och den inledande ”A Part of Me That´s Lonley” med väl uppfyller kravet att i musiken är attityden allting.

Som instrumentalt understöd medverkar Eric Heywood, pedal steel, Brooks Milgate, piano/orgel, Jeremy Moses, bas och Charlie Koltak, trummor. De är sällsynt samspelta och bidrar med fantasifulla arrangemang som förstärker texterna.

Årets album. Utan tvekan.

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.