Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
North Mississippi Allstars
Up And Rolling
(New West Records)

North Mississippi Hill ligger som det hörs i norra Mississippi, strax söder om gränsen till Tennessee. Inte så långt norrut hittar vi Memphis och inte så långt söderut hittar vi Mississippi Delta. North Mississippi Hill är en del av ett vitalt musikaliskt område och här utvecklades också en egen mycket speciell blues.

North Mississippi Hill är ett inte så bördigt område med röd lerig jord. Jordbruket blev småskaligt, Här trivdes skogen bättre och under åren utvecklades en vital timmerindustri. Knutpunkterna i området är Como, Holly Springs och Oxford. Och kanske Hernando, som ligger mellan Memphis och Como, för härifrån kommer Luther och Cody Dickinson, som är stommen i North Mississippi Allstars. Söner till den legendariske Jim Dickinson.

North Mississippi Hill Blues skiljer sig från Delta-bluesen genom sin utpräglade hypnotiska boogie med starkt driv från en stadig rytm och taktfasta trummor. Okonventionella sångstrukturer byggs upp av ett envetet gitarrspel med några få ackord. I området fanns också ett av få fortfarande verksamma Drum And Fife Band under ledning av Othar Turner.

I denna musikaliska smältdegel växte Luther och Cody upp och 1996 bildade bandet som nu släpper albumet ”Up And Rolling”. Ett album som sammanfattar 20 års kreativt musikskapande utifrån en gammal tradition. Och till och med lite mer. För på ”Up And Rolling” vidgas den musikaliska ramen till att täcka ett ännu större område, som till exempel gästspelet av Mavis Staples i The Staple Singers klassiker ”What You Gonna Do?”. Eller Jason Isbell och Duane Betts inhopp i bluesklassikern från Chicago ”Mean Old World”, som här har fått en form som skulle passa i The Allman Brothers Band.

Men arvet från North Mississippi Hill mest kända musiker RL Burnside, Junior Kimbrough och T-Model Ford vilar naturligtvis tungt över de flesta sånger. RL Burnsides son Cedric Burnside finns med på ”Take My Hand, Precious Lord” och pappa Burnsides ”Out On The Road”.

North Mississippi Allstars består av bröderna Cody och Luther Dickinson på trummor, wurlitzer, gitarr och sång tillsammans med Carl Dufrene bas, Sharde Thomas flöjt och sång och Sharisse Norman sång. Sharde Thomas är barnbarn till Othar Turner och den som nu bär arvet vidare i Fife And Drums-traditionen.

Som sig bör startar albumet med en intensiv kombination av Fife and Drum och North Mississippi Hill Blues i ”Call That Gone” för att övergå i en långsamt rullande melodisk ”Up And Rolling”. Dickinsons sånger handlar till stor del om livet i norra Mississippi som i titelspåret, skuttiga ”Drunk Outdoors”, funkiga ”Bump That Mother” och soulfyllda ”Living Free”. Kärleksfull tolkar de sedan Junior Kimbroughs ”Lonesome At My Home”.

De flesta av sångerna är duetter. När inte Sharde eller Sharisse står vid sångmikrofonen hoppar Tierinii Jackson och Tikyra Jackson från Southern Avenue in.

Tillsammans med det fylliga texthäftet blir ”Up And Rolling” en av årets roligaste musikupplevelser.

Tidigare i år släppte Luther Dickinson albumet ”Solstice” som Luther Dickinson and Sisters of the Strawberry Moon. Ett samarbete med Birds of Chicago, Amy LaVere, Amy Helm och grannarna The Como Mamas och Sharde Thomas. Också ett lysande album som ni inte får missa.

Precis som ”Up And Rollin”, en av årets bästa plattor.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.