Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jansson, Bror Gunnar
They Found My Body In A Bag
(Playground)

När jag 2012 recenserade Bror Gunnar Jansson debutplatta här på rootsy.nu inledda jag med orden: ”Lägg namnet Bror Gunnar Jansson på minnet. Du lär höra mer från honom vad det lider.” Och så blev det.

Fram till det stora svenska genombrottet genom medverkan i teveprogrammet ”På spåret” i början av 2019 var det främst i Frankrike Bror Gunnar Jansson hade fått ett genomslag.

Bror Gunnar Janssons nya platta belägras av ett tungt och dystert mörker. Döden är ledordet i en hypnotiskt ödesmättad tid av mord och lemlästning. Titelspåret ”The Found My Body In A Bag” handlar om modet på Catrine da Costa och resterna av hennes kropp som hittades styckad i påsar. En handfull true crime-historier i ett nordic noir fyller stora delar av detta nya album. Om det kommer ett skimmer ur orden är det ett mörkt sådant. Nu är ju ”murder ballads” inget nytt fenomen. De har förekommit i musikhistorien i långa tider. Även Bror Gunnar Jansson har varit i denna världen tidigare. Redan på hans första platta fanns exempel på ond bråd död.

Om Bror Gunnar Jansson från början var ett one-man-band med blues och folkmusik som främsta källa har Bror Gunnar Jansson mer och mer blivit ett one-man-band med komp som mer hämtar inspiration från grunge och rock. Kvar finns nerven och intensiteten. Det påträngande hypnotiska anslaget skapar en stämning som lägger sig tungt. Mycket tungt.

Som gäster har Bror Gunnar Jansson bjudit in Emanuel Svensson på trummor och percussion, Henrik Nilsson bas och Emma Augustsson sång och cello. Emma som bidrar i den lågmält släpande ”Trains And Nights” med duettsång och cello. Som skiljer sig mycket från den hårda metalliska ”Stalker”. ”Stay Out All Night Long” är en personlig tolkning och hyllning till John Lee Hooker och hans ”Boogie Chillen”.

När det är bara one-man-band i händerna på Bror Gunnar Jansson påminner det hela mycket om det som kommer från North Mississippi Hills. Snabba, intensiva, oändliga och medryckande blueslåtar där trummor och en grötig gitarr spelar huvudrollen.

Det finns en låt som skiljer sig från mördandet och ondskan. Det är en raggningssång från baren ”Will You Help Me When I´m Old”. Dessutom finns här två instrumentallåtar ”Det stora oväsendet” och ”Driving Through Norrland Listening to Earth”. Och Earth är som alla vet ett drone metal-band med just långa instrumentallåtar som signum. Hade även en nära koppling till Kurt Cobain.

Så; Lägg namnet Bror Gunnar Jansson på minnet. Du lär höra mer från honom vad det lider.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.