Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Van Zandt, Townes
Sky blues
(TVZ Records/Border)

»Sky blue« rymmer inspelningar som Townes Van Zandt gjorde hos sin gode vän Bill Hedgepeth i dennes källare 1973. Då var Townes på flykt från Poppy där han spelat in sex skivor, men det skulle dröja fyra år till innan nästa studioskiva kom.

På »Sky blue« hör vi honom ensam med gitarren. Det är ett intimt tilltal, som om vi sitter i halvcirkel framför Van Zandt. Omslagstexten förvirrar dock, när John Lomax III skriver att »Pancho & Lefty« och »Silver ships on Andilar« »predates their later recordings«. De var med på »The late great Townes Van Zandt« som kom året innan.

»Sky blue« är likväl lysande. Townes Van Zandt spelade in flera av sina sånger många gånger, men ofta tillförde han en ny kvalitet. Just »Pancho & Lefty« är än naknare och mer omedelbar än den första inspelningen.

Vi får också ett par tidigare outgivna originalsånger, liksom en svärtad version av en mordballad av Stanley Brothers och en sargad tolkning av Tom Paxtons Last Thing on My Mind.

Inspelningarna var uppenbarligen tänkta att ges ut, men de har legat outgivna tills i våras då de kom i samband med vad som skulle blivit Townes Van Zandts 75-årsdag. Jag gissar att de kunde givits ut tidigare om det inte varit för striden om Van Zandts kvarlåtenskap mellan hans änka Jeanene och Guy och Susanna Clark.

Behövs skivan? Behöver vi ytterligare versioner av några av de centrala sångerna? Ja, det är Townes Van Zandt och det är omistligt.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.