Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Leaf Rapids
Citizen Alien
(Coax Records)

Leaf Rapids består av makarna Keri och Devin Latimer från Winnipeg, Kanada. Det här är deras andra album och jag är djupt imponerad. Om jag ska göra en jämförelse ligger en annan kanadensisk duo, Kate and Anna McGarrigle, nära till hands då man rör sig i samma musikaliska landskap. Albumets tio låtar bygger på Keri Latimers släkthistoria där sångerna vävs till en familjehistorik som sträcker sig genom årtionden från Japan till Island för att slutligen knytas ihop på den kanadensiska prärien.

Inledande ”Dear Sister”, en text om tonårsgraviditeter, ett nog så allvarligt ämne, är satt till en melodi som klistrar sig fast i recensentens hjärna. Keri Latimer, som stundtals i sitt vokala uttryck påminner om Maddy Prior, besitter förmågan att levandegöra de ofta dramatiska texterna. Ett annat bra exempel är ”Barbershop Shears”, med sitt lysande klarinettsolo, en ryslig historia vari gammelmormor från Japan knivskär en besvärlig kund.

Förutom Keri Latimar på akustisk gitarr och Devin Latimar på bas medverkar Joanna Miller, trummor samt Rusty Matyas, på keyboards. Dom är mycket samspelta och arrangemangen mycket fantasifulla och luftiga. Med tanke på albumets tema föreställer jag mig att det vore lätt att hamna i kategorin skillingtryck, det gör man inte, tvärtom det här väldigt konsekvent genomfört.

För att tala med en känd kriminolog är jag svårt förtjust i det här albumet. Stilpoäng också för texthäftet som bland annat inkluderar fotografier på släkten. Årets bästa album hittills.

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.