Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Eitzel, Mark
Candy Ass
(Coo)

Ingen annan artist har hĂ„llit en sĂ„ hĂ„rt i handen under vandringarna i dödsskuggans dal som Mark Eitzel. Inte ens Nick Drake, George Jones, Mark Kozelek. Som sĂ„ngare och lĂ„tskrivare i American Music Club – otvetydigt ett av de allra bĂ€sta banden i skarven mellan Ă„ttio- och nittiotalet – satte han oavbrutet ord pĂ„ allt det som Ă€r svĂ„rt i kĂ€rlekens kaosteori.

Jag sÄg dom i London en gÄng för hundra Är sedan. Det var som att besöka ett andligt Deepak Chopra-möte för Ättiotalets sjÀlvskÀrargeneration. TÄrarna i lokalen hade rÀckt till att fÄ Sahara att blomstra.

Eitzels nya soloalbum – hans sjĂ€tte i eget namn – Ă€r extremt lo fi. Han har spelat in alltihop under resor mellan San Fransisco och London. Det har tagit honom tre Ă„r, men jag misstĂ€nker att det inte haft högsta prioritet. Det lĂ„ter lite vĂ€nsterhandsskarvat, if you know what I mean. Ett par av lĂ„tarna Ă€r instrumentala, vilket kĂ€nns som extremt slöseri nĂ€r man har en sĂ„dan innerlig och betydelsebĂ€rande röst som Eitzel.

Mycket hÀr Àr elektroniskt snarare Àn gitarrdrivet och har att göra med Eitzels kÀrlek till Four Tet, Aphex Twin et al. Men det tycker jag inte gör sÄ mycket: om bara Eitzels röst Àr nÀrvarande sÄ bÀr det. DÄ Àr de orkeslösa lÄtidéerna ett större problem. Det Àr en anonym platta. Den rullar pÄ i bakgrunden; gör inget vÀsen av sig. Kanske Àr det mitt fel; kanske Àr det jag som har mina bÀsta Mark Eitzel-stunder bakom mig och inte tvÀrtom. Men i jÀmförelse med Eitzels klassiska AMC-ögonblick Àr det hÀr nog ÀndÄ extremt lÀttviktigt.

Jag plockar fram mina gamla American Music Club-plattor och rör vid omslagen. Herregud! Sviten »Engine«, »California«, »United Kingdom«, »Everclear« och »Mercury« mellan 1987 och 1993 Ă€r ju nĂ€stintill oövertrĂ€ffad i modern amerikansk sjĂ€lvspĂ€kelsemusik.

Speciellt »Mercury« frĂ„n 1993 Ă€r det storslagna mĂ€sterverket. Det Ă€r den yttersta konsekvensen av att inte orka med; av att svika och bli sviken; av att ha sjĂ€lvmordet som nĂ€rmsta sjĂ€lsfrĂ€nde. Den kvalar tveklöst in pĂ„ min lista över vĂ€stvĂ€rldens 100 bĂ€sta album genom tiderna.

Och dit nĂ„r »Candy Ass« aldrig, hur hĂ„rt den Ă€n försöker.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.