Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Thomas, Ural and The Pain
The Right Time
(Tender Loving Empire)

Ural Thomas är en artist som går i Sharon Jones och Charles Bradleys fotspår. Och då menar jag inte han också har lämnat oss. Nej, jag menar att han är en soul- och R ´n´ B-artist som nu i sina 70´s, som efter att ha gjort en mindre lyckad karriär på 60- och 70-talet, får en andra chans. Och lyckas.

Gjorde några singlar under mitten 60-talet fram till i början på 70-talet. 0ch ett live-album 1968 såg också dagens ljus. Han har uppträtt på Apollo Theatre 44 gånger och uppträtt tillsammans med James Brown och Otis Redding. Men det stora genombrottet kom aldrig. Tillbaka till Portland och vanlig vardagslunk. Tills nu. 2014 fick en lokal soul-DJ i Portland, Scott Magee, Ural Thomas att satsa på en come back i större format. Satte ihop ett band och spelade in och släppte ett album 2016. Detta ledde till ett skivkontrakt och nu en come back som heter duga. All bitterhet är borta och glädjen är sprudlande.

Ural Thomas hamnar i spannet mellan het soulshouter och mjuk sammetsröstad sångare. Ett område som han visar sig kunna hantera riktigt bra på det nya albumet. Han har inte samma intensitet som Sharon Jones och inte samma gälla skrik som Charles Bradley.

The Pain består av Scott Magee trummor och sång, Brent Martens gitarr, Arcellus Skys bas, Steve Aman keyboards, Willie Matheis tenorsax, Dave Moonie trumpet och Bruce Withycomb baritonsax. Få albumet kan vi även höra Jasine Rimmel, Joy Pearson, Sarah King och Rebecca Marie Miller som bakgrundsångare och The Arco Quartet på stråkar.

Trummor och James Brownlikt blås inleder öppningsspåret ”Slow Down” för att glida över i mer Motownlika toner i ”No Distance (Between You And Me)”. Stråkarna ger stämning åt balladen ”You Care Very Little” och på ”Smoldering Fire” tar Ural Thomas fram en slumrande falsettröst. Funky ”The Right Time” har mycket James Brown i sig. Och så fortsätter det fram till avslutningsspåret ”Smile” som vill jaga bort bluesen i livet och ge det lite mer positiv känsla.

Ural Thomas egentliga debutalbum ”The Right Time” består till stora delar av soul och R ´n´ B från 60- och 70-talet. Funk och doo-wop samsas med lite rockigare toner och en fin frasering och uttrycksfull framtoning ersätter de toner som Urals röst bättre kunde ta i sin ungdom.

Ural Thomas And The Pain kommer i till Sverige i slutat av mars nästa år. Nalen i Stockholm och Folk och Rock i Malmö inbokade. Så missa inte chansen att höra en nyuppväckt stjärna.

Så nu är kanske The Right Time för Ural Thomas trots allt.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.