Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kjellvander, Christian
Faya
(Startracks/V2)

Det vilar nĂ„got spöklikt över »Faya«. En förlorad kĂ€rlek? Ett svek? Ett gulnat minne? NĂ„got har hĂ€nt som varken fĂ„r förklaring eller förlĂ„telse, blott en beskrivning som hela tiden cirklar runt kĂ€rnan. Texterna Ă€r komplexa och svĂ„ranalyserade; det delges inga enkla lösningar. Vad vill han ha sagt? Jag vet inte. Men jag Ă„terkommer hela tiden till skivan; spelar pĂ„ nytt för att om möjligt förstĂ„.

Jag inser efter en packe genomlyssningar att hĂ€r ligger svĂ„ra kĂ€nslor för en misslyckad fadersrelation begraven. Avslutande ”Union Lake” Ă€r kanske den lĂ„t pĂ„ plattan som Ă€r enklast att tyda. Jag kan relatera. »Faya« Ă€r ingen enkel skiva att ta till sig. Men det ska den inte heller vara; all konst Ă€r lidande.

Är jag rĂ€tt man att ge mig pĂ„ »Faya«? Jag Ă€r ju ingen Kjellvander-stalker, precis. Jag köpte första Loosegoats-EP:n nĂ€r den kom – »Small Lesbian Baseball Players« (1995) – spelade relativt ofta i början och tyckte att den hade klara Dinosaur Jr-kvaliteter. Sen var jag pĂ„ andra Ă€ventyr ett tag. NĂ€sta stopp var 2002, dĂ„ »Songs From A Two-Room Chapel« kom. Den ville bli köpt, nĂ„got drog mig in kantĂ€nka, och det Ă€r fortfarande en liten juvel: glimmande och dyrbar. Men dĂ€remellan har jag missat en massa musik, det förstĂ„r jag.

Christian Kjellvander har en del fördelar gentemot andra svennar som plinkar gitarr och sjunger den svunna kÀrlekens lov pÄ bruten engelska. De viktigaste Àr: hans hemtamhet i engelskan, som ju Àr hans egentliga förstasprÄk, hans djupa, fylliga, jag skulle vilja sÀga mogna röst, och sÄ hans outtröttliga strÀvan efter ett eget uttryck, bortom de sjÀlvklara förebilderna.

»Faya« Ă€r en stark platta; en vĂ€l sammanhĂ„llen och tematisk uppstramad enhet. De enskilda lĂ„tarna tar lite tid att sĂ€tta sig; jag tyckte nog att de gled ivĂ€g och förlorade i fokus i början. Men det Ă€r en övergripande historia som suger in en, en stark virvel som man varken kan eller vill vĂ€rja sig emot.

Jag drar mig till minnes tvĂ„ rader av Tranströmer som pĂ„ nĂ„got egendomligt sĂ€tt passar in pĂ„ »Faya«: ”De svĂ„raste brotten förblir ouppklarade trots insats av mĂ„nga poliser. PĂ„ samma sĂ€tt finns nĂ„gonstans i vĂ„ra liv en stor ouppklarad kĂ€rlek”.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.