Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Staton, Candi
Unstoppable
(Thirty Tigers)

En del artister åldras med bibehållen grace, styrka och sångröst. Candi Staton är en av dessa. Nu 78 år gammal ger hon ut sitt 30:e album ”Unstoppable”. Ostoppbar. Precis som Mavis Staples och Bettye Lavette.

Annars började livet utför kyrkokören 1968 när Clarence Carter puttade fram henne till ett skivkontrakt med Rick Hall och hans Fame Records. Fem år med en rad av lysande southern soul sånger med bland annat en klassisk tolkning av Tammy Wynettes ”Stand By Your Man”. I strålarna av denna succé klev Candi över till Warner Brothers och ett försök med disco, och miljonsäljarna fortsatte att strömma in. Så också alkoholen.

1983 hade rehab gjort sitt, och också den världsliga värden. Tillbaka till kyrkans heliga rum och gudomliga sånger.

Så var livet de kommande 20 åren. Sedan kom en samling av hennes 35 år gamla Fame-inspelningar att återutges och konserter att puffa för plattan planerades. Succé igen. Och 2000-talet kom att bli en ny del av Candis framgångssaga. En handfull ny inspelningar har banat väg för ytterligare en, och den kommer här. Ett album som bjuder på en blandning av de områden hon har arbetat inom under sin långa karriär; funk, disco, R & B och southern soul.

Sex av sångerna har Candi skrivit själv eller har varit medskrivare till. De övriga är handplockade covers som Patti Smiths ”People Have The Power”, Tyrone Davis ”Can I Change My Mind”, Nick Lowes ”Whats So Funny ´Bout Peace, Love And Understanding” och Norma Jenkins ”I Fooled You Didn´t I”.

De egna sångerna, som till exempel “Confidence”, ”The Prize Is Not Worth The Pain” and “Revolution Of Change” beskriver motståndskraft, självbestämmande och socialt medvetande. Som ligger väl i linje med Patti Smiths ”People Have The Power”.

Med sig i bandet har Candi två av sina söner, bassisten Marcel Williams and trummisen Marcus Williams, och på ”Unstoppable” återförenas Candi även med producenten Mark Nevers från Lambchop. Han gör igen ett fint jobb med att forma de kompande instrumenten att passa in i de relativt omväxlande stilar som sångerna framförs i.

Det är inte bara ett jubileum med 30:e albumet, det är också 50 år sedan Candi Staton slog igenom. Ett jubileum som hon här med både skicklighet och värdighet visar att hon bör hyllas för.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.