Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Smith, Jimmie
Live in Music City: Jimmie Smith plays Jimmy Smith
(Woodward avenue records)

Jimmy Smith, organisten, Hammond B3-pionjären som med blues, soul och gospel lyfte instrumentet in i jazzen och som Miles Davis lär ha kallat världens åttonde underverk dog i februari 2005. Det är lite oklart hur gammal han blev, men hans inflytande över såväl jazzorganister som rockorganister är kristallklart.

Nu kommer en hyllningskiva med några av Smiths klassiker inspelade live i Nashville med pastor Jimmie Smith bakom Hammond-spakarna, producerat av Brother Paul Brown som också gästar på ett par låtar, »Root Down« och Midnight special».

Tio kokande, hårdsvängade vittnesmål med inledande «The Cat» och en tre man stark blåssektion, gitarristen James DaSilva och trumslagaren Marcus Finnie som ess i leken. I «The Sermon» får sjumannabandet och Smith sällskap av ytterligare en Hammond-virtous i Jim Alfredson.

«Live in Music City: Jimmie Smith plays Jimmy Smith»! är en hårdkokande introduktion och hyllning till en av jazzens stora och en av Hammond-orgelns allra största med «The Cat», «Root Down» och «The Sermon" som givna toppar.

Det är svängigt, fläskigt kärleksfullt och mer framåtlutat än mäster Smiths eget modus. Dig in och sen får ni inte glömma att damma av mästarens egna versioner.

/Magnus Östnäs


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.