Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shires, Amanda
To the sunset
(Thirty Tigers/Border)

Genom åren har Amanda Shires svurit sig fri från genrebundna förpliktelser till förmån för musikaliska upptäcktsfärder såväl inom som utom den vidsynta rotmusikens trygghetssfär. På »To the sunset« korsas uttrycken i en koncentrerad kompott av indietvistad americana och elektronisk pop där Shires, trots spretiga utgångslägen undviker att gå på kollisionskurs med sig själv.

Albumet utgör ett burdust avbräck från föregångarens sparsmakade tonspråk. Här sprakar och smattrar det om musiken, Shires violin uppför sig som långt mer än ett instrument konstruerat för lidelsefulla accentueringar, produktionen bygger luftiga rum för artistens skarpa narrativ att frodas. Här ryms skildringar av mänsklig närhet och vardagliga vedermödor. Lika psykologiska som fysiska i anslag växer de sig stora i listiga formuleringar och musikalisk djärvhet.

Visst finns här kvardröjande spår av den ansträngdhet som har genomsyrat somligt av artistens tidigare crossover-försök. Men »To the sunset« parerar fallgroparna genom att löpa linan ut. Det ger ett album som kanske är Amanda Shires idémässigt mest konsekventa, om än inte fulländat.

Tidigare publicerad på www.markandersson.se

/Mark Andersson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.