Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hanging Stars,The
Songs For Somewhere Else
(Crimson Crow)

Du som gillar tidig folkpop ala The Byrds med stänk av country, psykedelika och skön stämsång skulle också kunna gilla The Hanging Stars. Beachwoods Sparks skulle också kunna fungera som jämförelse.

Ett kosmiskt country folk band med andra ord. En blandning av pastoral engelsk folkmusik och amerikansk americana från 60-talet. En gemytlig kombination av Kaliforniens soldränkta öknar och norra Londons gråa skyar. För det är ett band med England som hemadress.

Richard Olson är frontman med sång, gitarr och huvudsångknåpare, Sam Ferman bas, Paulie Cobra trummor, Patrick Ralla banjo, gitarr, keyboards är övriga medlemmar samt pedalsteelinhopp av Horse och Joe Harvey Whyte.

Richard Olson är ju också känd för medverkan i det lundabaserade bandet The Super Eight Group och därför känns inte instrumentallåten ”Djupsjön” helt malplacerad med sitt svensk folkmusikbaserade sound.

Annars förs vi varsamt in i musiken genom den inledande ”On A Sweet Summers Day” vilken är precis så somrig som många av västkustpopens låtar var en gång i mitten av 60-talet. Medan ”Too Many Wired Hours” bär på en vaudevillekaraktär likt The Loving´ Spoonful och får bidrag av en klarinett till ljudbilden. På ”How I Got This Way” är det Miranda Lee Richards som bidrar till ljudbilden. ”Honeywater” har en drömsk framtoning och ”For You (My Blue Eyed Son) bärs fram av ett fint sampel mellan gitarr och pedal steel.

På den vägen är det. Totalt sett ett fint album som pendlar mellan amerikansk och engelsk musiktradition. Som bär på de bästa av båda sidor och sammanför det till en synnerligen behaglig helhet.

”Songs From Somewhere Else” är bandets andra album, en positiv utveckling från debuten med ”On The Silvery Lake” från 2016. Så här har vi mer fint att vänta oss framöver.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.