Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Urwitz, David
Jag fick ett piano av PĂ€r och hans bror
(Alvy Singer Records)

David Urwitz sjunde album lÄter som de tidigare. Det Àr bra. Jag vet ingen svensk lÄtskrivare som sÄ ihÀrdigt och begÄvat beskrivit stÀmningar av ambivalens och lÀngtan; vad Àr det som hÀnder? Hur kommer det att vara sedan? I Urwitz texter finns inga sjÀlvklara svar, det lÀmnas över till lyssnaren att svara.

Nya albumet innehĂ„ller tio pregnanta sĂ„nger dĂ€r Urwitz fortsĂ€tter att utforska och beskriva sina temata. De inledande ”Det hĂ€r Ă€r det som blev” och ”LĂ„ngt bort igen” Ă€r tvĂ„ sĂ„nger som inte lĂ€mnar lyssnaren oberörd. De har dessutom bra melodier och arrangemang som tillsammans med det vokala uttrycket harmonierar vĂ€l med texterna.

En personlig favorit Ă€r ”Titta bort” med textrader som kanske Ă€r essensen av vad David Urwitz vill berĂ€tta:

Och jag blundar och vet vad jag borde gjort
Vi stod bara tysta vi sÄg alltihop
Vi vÄgade aldrig göra nÄt
Men man gör ju nÄnting
NĂ€r man tittar bort


De flesta av lÄtarna Àr pianobaserade, ett instrument som passar bra till texter och melodier, nÄgon enstaka gÄng kan man lÀngta efter fylligare arrangemang.

Det finns visserligen en historia kring albumets titel, men jag skulle föredragit ett annat titelval. Urwitz har en vana att vĂ€lja sĂ„vĂ€l lĂ„t- som albumtitlar som inte lĂ€tt fĂ€ster. Det hindrar dock inte att ”Jag fick ett piano av PĂ€r och hans bror” sĂ€kerligen placerar sig pĂ„ min Ă„rsbĂ€sta-lista. Sammantaget Ă€r det hĂ€r Urwitz jĂ€mnaste album, kanske hans hittills bĂ€sta.

I jÀmförelse med WinnerbÀck och Andersson Wij, för att nu nÀmna nÄgra som rör sig i samma genre, Àr David Urwitz avgjort mer utmanande i sitt lÄtskrivande, dÀr tillvaron tillÄts beskrivas i mörkare fÀrger pÄ paletten. Urwitz följer sin egen tradition. Det Àr sÀkert av den anledningen han Ànnu inte uppmÀrksammats pÄ samma sÀtt som sina lÄtskrivarkollegor.

LÀngtan till nÄgot annat Àr David Urwitz arvedel.

/Lars Svensson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.