Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Vandoliers
The Native
(State Fair Records)

Vandoliers andra album ”The Native” kom redan i maj förra Ă„ret, men Ă€r en samling musik som inte ska förbises. Tro mig.

För er som Àlskar Old 97Žs, Sarah Shook and The Disarmers och musik i deras hÀrad Àr Vandoliers ett band att sÀtta tÀnderna i. Det Àr med andra ord rockig country. Men lite mer Àn sÄ. Vandoliers som hör hemma i Fort Worth och Dallas kastar varma blickar lÀngre söderut och hÀmtar inspiration frÄn Mellan- och Sydamerika. Ett Cowpunkband med Joshua Fleming som förgrundsfigur. Josh har en 15 Är inom musiken och pÄ musikbarer runt om i Texas i band som har spelat att frÄn punkrock till ska. Med Vandoliers har musik tagit en vÀndning mot mer country, till jetdriven Texas two step.

SĂ„ngerna bildar en resa i Joshuas liv och de platser som han förknippar sitt livs resa med. DĂ€rför börjar det hela ocksĂ„ i födelsestaden utanför Fort Worth med ”Bluebonnet Highway”. En snabb countryrocker. Den följs av avresan frĂ„n hemmet ut pĂ„ vĂ€garna i ”Rolling Out”. DĂ€r bandet stöds av jublande hyllningskör och blĂ„s. HjĂ€ltar pĂ„ vĂ€g i en form som liknar tex-mex. Och sĂ„ Ă€r det sĂ€kert, för Josh pratar om relationen till mariachi, som Ă€r mer Sydamerikansk musiktradition, till Tejano, som mer hör hemma i grĂ€nstrakterna mellan Mexiko och USA, och Tex-mex, som Ă€r vad de kallar stilen i USA. HĂ€r Ă€r det inte minst trumpeten som skapar det nĂ€rbeslĂ€ktade soundet.

Sedan fortsĂ€tter resan tillsammans med cowboys, torkan, farmarlivet, gruset, bergen och barerna. Allt till twang och Telecaster, frĂ„n kusinen Dustin Fleming. Även trummor frĂ„n Guyton Sanders, bas frĂ„n Mark Moncrieff, piano och trumpet frĂ„n Cory Graves och fiol frĂ„n Travis Curry. Ett band som under de senaste Ă„ren har spelat ihop sig till ett tĂ€tt sammansvetsat gĂ€ng.

”Endless Summer” har tydliga drag av punk medan ”Quick To Fire” drar mot Tejano. ”Juke Joint Lover” Ă€r precis vad Z Z Top skulle Ă€lska medan ”Pantego” Ă€r högt uppdriven folkcountry med fiol som bĂ€rande instrument. ”The Red Dress” klĂ€s med stĂ€nk av rockabilly medan ”Rain Dance”, plattan kanske bĂ€sta spĂ„r har allt vad en svĂ€vande danslĂ„t ska ha med fiol, banjo, eldigt gitarrsolo och stĂ€mningshöjande bakgrundssĂ„ng.

TitelspĂ„ret ”The Native” startad med ”Take me back to Texas, if I die somewhere else”. En hyllning till det Ă€lskade Texas och Dallas. HĂ€rligt medryckande. En klassiker dĂ€r fiol och gitarr tillsammans med blĂ„s skapar nĂ„got riktigt stort. Det Ă€r en lĂ„t som denna som visar att vi hĂ€r har ett band som vi kan se fram emot mycket fina saker av framöver. Varför vĂ€nta. LĂ„t dĂ€rför inte denna platta gĂ„ era öron förbi.

Det hela avslutas sedan med att de resande Ă„tervĂ€nder hem i ”Welcome Home”. Minnen och trötta fötter möts pĂ„ verandan.

”IÂŽm a punk and IÂŽm from Texas.”, sĂ„ sammanfattar Joshua sitt liv. Det Ă€r precis det vi fĂ„r frĂ„n ”The Native”.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.