Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Osborne, Bobby
Original
(Compass)

Bobby Osbornes »Original« var ett av fem nominerade till en Grammy som årets bluegrass-album. Nu blev det inte den 85-årige Kentuckyfödde sångaren och mandolinisten som tog hem det. Priset delades mellan två album: The Infamous Stringdusters »Laws of Gravity« och Rhonda Vincent And The Rage med live-skivan »All The Rage – In Concert Volume One«. Desto större anledning att plocka fram Osbornes platta där han har bjudit in ett gäng högoktaniga artister och instrumentalister med till exempel Sam Bush och Del McCoury ur den äldre generationen och mandolisten Sierra Hull, fiddlaren Mike Cleveland och gitarristen Molly Tuttle ur den yngre. På »Original« bevisar Bobby Osborne att han har sin höga tenor i stort sett i behåll och visar direkt var gräset är grönast i inledande »They call the wind Maria« med klass-spel av banjoisten Alison Brown, mandolinisten Sierra Hull och fiddlare Stuart Duncan.

»Eight more miles« med Sam Bush och Mike Cleveland är tillsammans med »Goodbye Kentucky« med Del McCoury på understämma en av plattans höjdpunkter. Prisbelönta gitarristen Molly Tuttle - känd som en av fyra tillsammans med svenska fiolspelaren Lena Jonsson i Goodbye Girls – spelar med Vince Gill på Eddie Arnolds sextiotalshit »Make the world go away« och Sierra Hull och dobrospelaren Rob Ickes gör en fin version av Bee Gees »I’ve got to get a message to you«, skivans kanske mest förvånande men klockrena tolkning.

»Original« hade naturligtvis varit en i högsta grad värdig Grammy-vinnare. Men faktum är att om inte banjospelaren och producenten Alison Brown hört Osborne på en Peter Rowan-session så hade den här skivan aldrig blivit av. En kulturgärning av Nashville-baserade Compass Records.

/Magnus Östnäs

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.