Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Curtis/Sutton & The Scavengers
Whiskey Rain
(C/S Records)

Country Folk möter Swamp Blues i Boise, Idaho i form av Charlie Sutton och Ryan Curtis kompade av The Scavengers. The Scavengers bestĂ„r i sin tur av Sam Alkire bas och Adam Straubinger fiol. Som i översĂ€ttning skulle kunna vara asĂ€tare, gatsopare eller renhĂ„llningsarbetare. Eller ska vi tolka det som en ”scavenger hunt”, som ju betyder skattjakt. För ett fynd Ă€r de.

Curtis/Sutton bygger ett spindelnÀt med sÄnglyrik och instrumentsammansÀttning sÄ lockande att kliva in i att risken att fastna skjuts Ät sidan. Det Àr just i det lockande som gör musiken sÄ spÀnnande och texterna sÄ frestande att följa. Curtis och Sutton Àr ett par som har funnit sina roller och sina förmÄgor att harmoniera och skapa stora helheter. Det Àr en komplex helhet med bÄde skönhet och smÀrta som bjuds. Historier om livet i vÀstern dÄ och nu bÀrs fram av en vÀl sammanvÀvd musik dÀr banjo, fiol och gitarr bidrar med olikt fÀrgade garntrÄdar. Det blir en musikalisk tavla bÄde vacker och hotfull. Det kan bli sÄ nÀr tvÄ duktiga kompositörer lyckas med sitt samarbete. Vilket ju inte alltid Àr fallet.

Förutom The Scavengers finns hĂ€r Ă€ven Travis Ward som tekniker och producent, och munspel pĂ„ titellĂ„ten. Jason Beek frĂ„n Eilen Jewells band hjĂ€lper till pĂ„ trummor. Och ”Whiskey Rain” Ă€r duons andra album, om man nu rĂ€knar debutens femspĂ„rs-EP som ett album.

Ryan Curtis sjunger med en grumligt grov och djup sÄngröst och delar broderligt pÄ sÄngbidraget med Charlie Suttons lite mjukare sÄngröst. Det fungerar bra. Skapar variation och god stÀmning. Bara för att frÄn och till sammanföras i gemensam tvÄstÀmmighet. Minst lika bra.

”Whiskey Rain” öppnar med ”Bacon and Beans” för att sedan sjunka till ett djupare bluesformat i ”Want It To Work” med en spöklik gitarr. ”No Good Son” Ă€r en traditionell snabb folksĂ„ng om mord och hĂ„rda tider. ”I DonÂŽt Care” bĂ€r pĂ„ ett lĂ„gmĂ€lt beklagande.

TitelspĂ„ret ”Whiskey Rain” tar oss tillbaka till de dagar dĂ„ vĂ€stern var vunnen. HĂ€rligt hoplĂ€nkade toner frĂ„n fiol, banjo och gitarr ger ett suggestivt underlag till Charlie Suttons fina sĂ„ng. Medan ”California Man” tar oss fram till vĂ„ra dagar i en skumpande country shuffle.

”Monster Pick Up” Ă€r en romans förpackad i en truck driving allegori. Suttons banjo skapar en rockande ”Take A Little Less”. ”Meadow Lark” drar Ă„t Grunge-hĂ„llet i akustiskt format. ”Country Bound” har en reverbad elgitarr i en klassisk rockabilly. Bitterljuvt biktande ”Count On Me” lever pĂ„ fint parspel mellan banjo och fiol. ”Whiskey Rain” avslutas med balladen ”Shame” och en lĂ„ngsam sugande orgel och ett drivet gitarrspel. En vĂ€rdig avslutning.

Curtis/Sutton & The Scavengers första fullÀngdare Àr en stark och positiv start. TvÄ duktiga kompositörer har tillsammans skapat hÀrlig musik som strÀcker sig över ett brett fÀlt av americana.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.