Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Rhythm ´n´ Bluesin´ By The Bayou – Livin´, Lovin´ & Lyin
(Ace)

Hur mycket finns det egentligen? Det verkas som om bandarkiven är outtömliga nu när Ace Records levererar den 19:e volymen i serien ”By The Bayou”, sånger inspelade under senare hälften av 50-talet och det tidiga 60-talet i södra Louisiana och östra Texas.

Serien är uppdelad i ”Boppin´”, ”Bluesin´”, Swamp Pop” och ”Rhythm ´n´ Bluesin´”, fyra musikstilar som går in och ut i varandra. Så därför kan samma artist poppa upp under olika etiketter. Och precis som i tidigare utgivningar består ”Livin´, Lovin´ & ”Lyin´” av några kända artister, några kultförklarade och några helt okända. Ja, till och med namnlösa.

Precis som vanligt är det Ian Saddler som har gjort utgrävningarna och sammanställningen. Kan se honom dammtäckt grävande i gamla bandvalv efter bandkartonger med eller utan etikett, sucka djupt av trötthet eller finnarglädje och sedan ge sig ut på jakt efter de som kan berätta något om inspelningen och dess artist. Inte alltid så lätt nu en 60 år senare när de flesta av både artister, medmusiker och skivbolagsägare lämnat oss för evigt. Resultatet vi ser i serien är ett detektivarbete som sträcker sig över fyra år. Vad mer har vi att vänta?

Mest känd av utgivningarna på denna samling är Goldband 1058 med Guitar Jr. Inspelningar från 1957 som har blivit klassiker och som spelas ofta fortfarande. ”Family Rules” och ”I Got It Made” blev Lee Baker Jr genombrott. När han sedan flyttade till Chicago under 60-talet och bytte namn till Lonnie Brooks startade en andra fin karriär.

Mest okänd är ”Unknown” som visar vilka bra inspelningar som aldrig fick ens sitt namn på bandkartongen, ännu mindre blev utgivna. Härligt att ha dem här nu i alla fall.

Nämnas bör också Edward Lee Langlois alias Eddie Langs ”Troubles, Troubles” som är ett fint exempel på gitarrdriven R & B.

Ytterligare inspelningar med Tabby Thomas, Cookie and The Cupcakes, Lonesome Sundown och Little Bob visar vilken fin R & B som gjordes mellan New Orleans och Lake Charles och som blev grogrund för fortsatt musik som kom att kallas ”red, hot & blue” och som även var inkörsporten för den musikstil som en tio år senare fick etiketten ”Swamp Pop”.

Elva av de 28 spåren är tidigare outgivna. Några har funnits med på tidigare samlingar och några är tidigare utgivna singelspår från bolag som Feature, Ron, Hollywood, Rocko, Flip, Folk-Star och Goldband.

Ian Saddles kom åt en guldådra med sitt musikletande. Den flödar än.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.