Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ulisse, Donna
Breakin’ Easy
(Mountain Home)

Jag kunde göra som Lennart Persson när han recenserade en nya skiva med Dave Edmunds med ett ord, tre bokstäver och ett utropstecken: ”Köp!”

I ett sammanhang som det här skulle det nog fungera. Donna Ulisses historia är väl känd. Hon gjorde ett av det tidiga 90-talets bästa album i Nashville, »Trouble at the Door«. Sedan hände inte så mer. Atlantic lade ner sin Nashvilledivision, och Donna Ulisse drog sig undan countryns huvudfåra.

Det dröjde sexton år innan hon gjorde sin nästa skiva, bluegrassalbumet »When I Look Back«. Och nu under hösten har hon gett ut sitt tionde bluegrassalbum, »Breakin’ Easy«. Som de tidigare rymmer skivan utsökt sång av Donna Ulisse. Hon har ett suveränt balanserat, vokalt utspel. Känslostarkt, men också återhållet; Donna Ulisse låter sångerna bära dramatiken och understryker med små gester.

Kompet är som vanligt förstklassigt med driv i banjon och expressiv dobro som gärna tänjer sångens gränser. Och som vanligt ligger andra- och tredjestämmorna milt understrykande av solosången, vilket ger Donna Ulisses bluegrass en mjukare framtoning.

Så här tjugosex år och tio skivor efter »Trouble at the Door« kan Donna Ulisse också kosta på sig en sång som utan vidare kunde platsat på debutskivan, »A Little Past Lonely« med starkt melodi och ett komp som trots den akustiska karaktären kan kosta på sig några mainstreamfigurer, gärna med en ironisk blinkning.

Donna Ulisse har alltså gjort ännu en makalöst bra skiva, vilket knappast överraskar någon av oss. Därför kunde jag nöjt mig med att citera Lennart Perssons recension av Get It med Dave Edmunds:
”Köp!”

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.