Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blue Note All-Stars
Our Point Of View
(Blue Note)

Blue Note All-Stars Àr Ambrose Akinmusire trumpet, Robert Glaser piano, Derrick Hodge bas, Lionel Loueke gitarr, Kendrick Scott trummor och Marcus Strickland saxofon. Var och en stjÀrnor pÄ sitt instrument och med egna framgÄngsrika karriÀrer pÄ jazzens stora skivbolag Blue Note.

Som stjÀrnor pÄ egen hand kan ibland frÄgan om förmÄgan att underordna sig andra frontfigurer Àr sÄ vÀl utvecklad. FörmÄgan att lyssna in och ge ett understöd som höjer bÄde delarna och helheten. Nu Àr dessa musiker vÀl medvetna om detta förhÄllande dÄ de alla under sin resa uppÄt i karriÀren har fÄtt lÀra sig att vara ett understöd i första hand. Sedan mer och mer ta eget ansvar fram till det egna bandet bildades.

HĂ€r har alla fĂ„tt vĂ€lja ett eller tvĂ„ egna spĂ„r att framföra. Vilket ger albumet en omvĂ€xlande framtoning. Sedan har de valt ett spĂ„r av Wayne Shorter, ”Witch Hunt”, och dessutom bjudit in tvĂ„ Ă€ldre stjĂ€rnor att medverka pĂ„ Wayne Shorters ”Masquelero”. Dessa bĂ„da stjĂ€rnor Ă€r just Wayne Shorter och Herbie Hancock. Ett verkligt mĂ€starmöte.

Blue Note All-Stars bjuder pÄ modern frijazz av frÀmsta mÀrke. Vore konstigt annars. Bandet bildades för att fira Blue Notes 75 Ärsjubileum. Ett band som bygger sin existens pÄ ett öppet sinne, med en förmÄga att lÀra och lÀra ut, ett lyssna och ett lÄta sitt instrument tala. BÄde för sig sjÀlvt och tillsammans med andra.

Blue Note har under sina 75 Är varit ett hem för mÄnga av de allra största inom jazzen. Det finns ett arv och historia att förvalta. Utan att kvÀvas. De Àr alla musiker i nuet. Alla med en vilja att bidra till att jazzen utvecklas. DÀr utmaningar skapar storhet.

Denna dubbla CD bjuder pĂ„ en blandning av uttryck. Instrumentella inlĂ€gg med personlig touch blandas med gemensamt intensivt driv. Det finns ocksĂ„ en tydlig koppling mellan afrikansk inspiration och afrikansk-amerikansk musikutveckling. Det hela startar med Kendrick Scotts fina ”Cycling Through Reality”, som följs av Sticklands lyriska tenorsaxofon i ”Meaning” och som sedan följs av det mystiska anslaget i ”Henya” med enbart Akinmusires trumpet och Derrick Hodges bas. Mot slutet av CD nummer 2 dyker Lionel Loueke upp med vokala inslag i bĂ„de ”Message Of Hope” och ”Freedom Dance”.

Det hela avslutas med en hyllning till Bruce Lundvall, denna legendariska Blue Note-president, i ”Bruce, The Last Dinosuar”. BĂ€ttre hyllning Ă€n sĂ„ kan man inte.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.