Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Andreas Hourdakis Trio
Señor
(Brus & knaster)

De senaste generationernas jazzmusiker har inte haft ett lika fruktbart förhÄllande till sin tids populÀrmusik som jazzmodernismens pionjÀrer hade. Trots att Joshua Redman spelat in nÄgon DylanlÄt, Django Bates gjort en fin Sgt Pepper-hyllning, Dianne Reeves tolkat Cohen och hjÀlpligt rÀddat Cat Stevens frÄn honom sjÀlv och Cassandra Wilson gjort utsökta tolkningar av deltablues, country och »Take the Last Train to Clarksville« Àr det som om de klassiska musikalerna och Tin Pan Alley försÄg musikerna med intelligentare material Àn vÄr tids pop- och rockmusiker.

Men det hĂ€r inte nĂ„gon naturlag, inte heller en social lag om vi ska upprĂ€tthĂ„lla den positivistiska samhĂ€llsvetenskapens övertro pĂ„ sina egna förklaringsmodeller. Även pop- och rockmusiken mĂ„ste kunna ge material för jazzmusiker. NĂ€r jag lyssnar pĂ„ det nya albumet med gitarristen Andreas Hourdakis stĂ€rks jag i den övertygelsen. Skivan heter »Señor« och har fĂ„tt sin titel efter Bob Dylans sĂ„ng »Señor (Tales of Yankee Power)«. Det handlar alltsĂ„ om Dylan i jazztappning, och i instrumental sĂ„dan. NĂ€r jag först skivan i min hand förvĂ„nades jag dock av valet av material. »My Back Pages«, »Lay Lady Lay« och »Political World« (som fĂ„r en snygg funkinramning) tycktes sjĂ€lvklara, men »The Lonesome Death of Hattie Carroll«?

Men Àven den fungerar utmÀrkt. Andreas Hourdakis och hans medmusiker (Martin Höper pÄ akustisk bas, Ola Hultgren pÄ trummor och slagverk och Daniel Karlsson som gÀstar pÄ piano i »My Back Pages«) tar fasta pÄ melodier som i nÄgra fall visar sig vara starkare Àn Ätminstone jag trodde, och de improviserar med oerhörd lyhördhet: bÄde för materialet och för varandras infall.

Det hÀr Àr den andra skivan som Andreas Hourdakis Trio ger ut, och den bekrÀftar intrycket av Hourdakis som en nyanserad gitarrist med ett rikt register, osviklig stilkÀnsla och fin tajming. Och hans medmusiker ger precis sÄ mycket stöd som behövs; de bidrar nÀstan lika mycket till den mÄngskiftande ljudbilden genom vad de inte spelar som genom vad de spelar.

En hel skiva med Dylanmelodier framförda instrumentalt? JodÄ, det fungerar perfekt. »Señor« ges ut digitalt och i lp-format.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.