Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nickel Creek
Why Should the Fire Die?
(Sugar Hill)

För fem Är sedan framtrÀdde Nickel Creek som en renodlad bluegrassgrupp. TvÄ syskonpar, fyra underbarn: det passade den amerikanska marknaden perfekt. Nickel Creek blev det mest sÀljande bluegrassnamnet utanför bluegrassmarknaden efter Alison Krauss, som för övrigt producerade gruppens obetitlade debutskiva.

Men musiken har förÀndrats. Bluegrassgruppen har blivit mainstream. Det Àr den misstÀnkliggörande beskrivningen. Kommersiella framgÄngar stÀller krav. DÀrför drar Nickel Creek Ät Eagles med omisskÀnnliga vÀstkustharmonier, men deras musik rymmer ocksÄ en del nÀrmast psykedeliska ljudförvrÀngningar och andra effekter.

Som sagt, det Àr den misstÀnliggörande beskrivningen. Man skulle Àven kunna sÀga att bluegrassens formsprÄk blev de unga för trÄngt. NÀr Nickel Creek gjorde sin första skiva var Chris Thile redan en etablerad mandolinvirtuos, med nÄgra lysande soloskivor, den första inspelad nÀr han var tolv. Men liksom Alison Krauss Àven gillade Lynyrd Skynyrd och Bad Company i barndomen, var Chris Thile en skicklig baseballspelare. Bluegrassen Àr inte en naturlag, möjligen en social lag, men sÄdana skall stundom övervinnas. Kanske handlar det bara om ett naturligt steg, en vilja att vidga de musikaliska ramarna.

Nickel Creeks nya skiva »Why Should the Fire Die?« rymmer ocksÄ flera renodlade bluegrasslÄtar, till exempel en fin breakdown »Scotch & Chocolate«. Den börjar eftertÀnksamt, men uttrycket intensifieras. Sara Watkins suverÀna fiol, Thiles fingerfÀrdiga löpningar pÄ mandolinen och Sean Watkins flat picking förenas i en hastighetsuppvisning av klassisk bluegrasskaraktÀr.

Även en lĂ„t som »Stumptown« fogas in i bluegrassramen. Ännu en gĂ„ng handlar det om ett mĂ€sterligt duett- och duellspel mellan Chris Thile och Sara Watkins. De instrumentalerna Ă€r ocksĂ„ mina favoriter pĂ„ skivan.

Men mitt perspektiv Àr kanske alltför begrÀnsat. I en sÄng som »Anthony« skapar Sara Watkins ljudförvrÀngda röst och det reducerade kompet en minimalistisk kvalitet av sÀregen uttryckskraft. Och nÀr Nickel Creek nÀrmar sig ett burkigt sextiotalssound, om Àn i bluegrassram, i »Best of Luck« skapar de ocksÄ en meningsfull syntes av skilda former.

Och meningsfull Àr deras musik mest hela tiden, i vilka riktningar den Àn rör sig. Nickel Creek vidgar ramarna av inre, artistisk nödvÀndighet, inte strikt kommersiell. Om det mÄ ingen tÀnka illa, inte ens den mest förhÀrdade bluegrassentusiast. Som undertecknad.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.