Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Vincent, Rhonda & Daryle Singletary
American Grandstand
(Upper Management Music)

Rhonda Vincent Àr en av mina favoritsÄngerskor. Vad hon Àn gör hÄller det hög klass. De tidiga skivorna med akustisk country pÄ Rebel, den fina gospelskivan med familjen, 90-talsskivorna pÄ Giant dÀr hon sökte en mer mainstreamartad form, de renodlade bluegrasskivorna pÄ Rounder och albumen med en mer 60- och 70-talsdoftande country uppblandad med bluegrass som hon gett ut de senaste Ären: och nu kommer duettskivan »American Grandstand« som Rhonda Vincent spelat in tillsammans med Daryle Singletary.

Det ligger nÀra till hands att jÀmföra med duettskivan med Gene Watson frÄn 2011, fast den var mer renodlad i sitt uttryck. PÄ den nya skivan tar ocksÄ Rhonda Vincent och hennes duettpartner större risker med covers av sÄnger som spelats in av Loretta Lynn och Conway Twitty och av Tammy Wynette och George Jones och av Melba Montgomery och Jones. De förra klarar paret sig helskinnat igenom, men de senare (frÀmst »We Must Have Been Out of Our Minds«) skÀms nÄgot av att Daryle Singletary gör en del vokala vinklingar som för tankarna till Jones. I slutuppgörelsen i »Golden Ring« gör ocksÄ Rhonda Vincent nÄgon tonglidning som pÄminner om Tammy Wynette. Vi hör nÄgot liknande i »Slowly But surely«, som Merle Haggard spelade in med Bonnie Owens, dÀr Daryle Singletary fraserar som Haggard. Vi kan se det som en diskret hommage, men det Àr mindre lyckat i sÄnger som sÄ starkt förknippas med sina tidigare uttolkare.

I Osborne Brothers »Up This Hill and Down« tar sig Rhonda Vincent och Daryle Singletary större friheter. De framför den som en stilren bluegrassduett, men det instrumentala drar Ät andra hÄll nÀr Brent Burkes glimrande dobrolicks banar vÀg för ett kort pianosolo av Michael Rojas och Redd Volkaerts (vars namn tyvÀrr skrivs fel pÄ omslaget) frÀcka elgitarr.

Skivan rymmer dock inte bara covers. Rhonda Vincent har skrivit titelspÄret som ger en fin vinkling av det gamla uppbrottstemat. Det Àr en sÄng som kan fÄ samma klassikerstatus som skivans övriga duetter har i sina originalversioner.

Jag har nÀmnt nÄgra av musikerna. Men alla som deltar gör suverÀna insatser, bland dem Stuart Duncan pÄ fiddle, Mike Johnson pÄ steel och Bryan Sutton pÄ akustisk gitarr.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.