Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shook, Sarah & The Disarmers
Sidelong
(Bloodshot Records)

Varför recensera ett album som kom ut tidigt i vÄras, och som inte ens Àr inspelat under den senaste 12-mÄndersperioden. Helt enkelt för att det Àr för bra för att bli förbisett.

Inspelat redan 2015 och utgivet av Bloodshot Records i april i Är. Det tackar vi för. För dessa rootsy, rockande, snabba shuffles i dubbelt tempo likt country punk Àr befriande rebelliskt mot varje förstautgivnings anpassningsbarhet.

Det gĂ„r att stapla etiketter som renegade, badass och outlaw och Sarah skulle bara nicka medhĂ„llande. Att ge en av lĂ„tarna titeln ”Fuck Up” visar vad det handlar om. Nu skulle tvivlarna snabbt föra fram omdömen som pĂ„klistrat och instĂ€llsamt. Men sĂ„ Ă€r det inte. Bara omslagets tuffa blick motsĂ€ger allt i den riktningen. Och titlar som ”Nothing Feels Right But DoinÂŽ Wrong” och ”Misery Without Company” talar sitt tydliga sprĂ„k.

Samtidigt mÄste vi medge att det finns en hel del countryhistoria i det Sarah framför. Country med svepande steelgitarrer och western songs sÄ som Marty Robbins skulle ha gjort dem. Honky Tonk ligger ocksÄ nÀra till hands. Sarah ger oss ocksÄ en vÀnlig hyllning till Dwight Yoakam i lÄten med samma namn.

Sarah drar tÀcket frÄn sitt liv i sina lÄtar. Tydliggör alkoholism, ensamhet, förnedring och hopplöshet, en slÀng av sjÀlvdestruktion. Dessutom ett tydligt uppbrott frÄn den strikta religiösa uppfostran som hon en gÄng levde under. Det har utvecklats till ett feministisk countryalbum dÀr stereotypkritik och en icke-ursÀktande hÄllning lyser tydligt.

En lĂ€ngtan att kĂ€rleken ska Ă„tervĂ€nda hem finns i ”Keep The Home Fires Burnin®” och en annan typ av lĂ€ngtan i ”Make It Up To Mama” med sitt ”mother heart tattoo”.

Sarah Shook and The Disarmers förmedlar en country som bygger pÄ rebelliskt rastlös energi, och Àr full av kÀrlek. Inte ensidig utan ömsesidig.

Nu Ă€r ”Sidelong” faktiskt inte Sarah Shooks första utgivning. Redan 2013 kom ”Seven” med Sarah Shook and The Devil. Et minialbum med country i en mindre rebellisk ton och mer av det traditionella anslaget.

SĂ„ lĂ„t inte Sarah Shook and The Disarmers ”Sidelong” gĂ„ er förbi. Det Ă€r den för bra för.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.