Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Isbell, Jason
The Nashville sound
(Southeastern/Border)

Livet är idag snällt mot Jason Isbell. Han står på toppen av sin karriär, en americanans rättmätige kronprins på god väg att bli kung.

Status tenderar måhända att förpliktiga till prestige och överträffande av tidigare ansträngningar. Men Isbell framstår sunt avslappnad inför lovsången.

Det märks på skrivningarna som utgör »The Nashville sound«. Den bekväma tillvaron gör förstås inte artisten till en sämre låtskrivare, men måhända mer ospännande.

För nog är det så att Isbell låter som bäst när det gör lite ont. Här finns förvisso ängsliga grubblerier över tingens förgänglighet, och några uns minst sagt försiktig Trump-kritik. Men »The Nashville sound« avser i övrigt inte att skära igenom de tjockare lagren.

Istället minner albumet mer om artistens brådmogna soloförsök, där oförargliga kompositioner drygades ut av fåtalet guldkorn – här representerade av kompetenta rocksångerna »Cumberland gap« och »Hope the high road«, fina »Tupelo« och »If we were vampires«, och Ryan Adams-hälsningen »Chaos and clothes«.

Jason Isbells sjätte giv behöver för all del inte skämmas för sig. Det är musik med synnerligen hög lägstanivå, som alltjämt aldrig rör sig i närheten av de tre närmaste föregångarnas kvaliteter, men tycks trivas bra med att vara ett alldeles vanligt mellanalbum.

/Mark Andersson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.