Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Booker, Benjamin
Witness
(ATO Records)

NĂ€r Benjamin Booker slog igenom med sitt debutalbum 2014 var det med dunder och brak. ”Violent Shiver” var bara förnamnet pĂ„ den punkiga soul som Benjamin bjöd pĂ„. SjĂ€lv menade han att, han ville veta hur det hade lĂ„tit om man hade satt en vĂ€lförstĂ€rkt elgitarr i hĂ€nderna pĂ„ Otis Redding.

De vilda punkiga minnen vi har frĂ„n debuten Ă„terkommer i inledningslĂ„ten ”Right On You”, eller om du hoppar till mitten av ”Off The Ground”. Annars vĂ€ljer Benjamin en riktning som Ă€r mer vintage soul-rock, gospel och blues och som bĂ€rs av mer traditionellt R & B-arrangemang med strĂ„kar och piano. NĂ„got som vĂ€l kompletterar Benjamins uttrycksfulla gitarrspel.

Efter debutplattan lÀmnade Benjamin USA för Mexiko för att fÄ förnyad inspiration mer Àn för att lÀmna ett land fyllt av diskriminering och vÄld. Men efter att ha upplevt ett allt mer rasrelaterat vÄld i Mexiko City och att lÀsa rapporterna om polisskjutningar och Black Lives Matters-protesterna förstod Benjamin att han kanske mer var pÄ flykt Àn pÄ sight-seeing. DÀrför Äter till USA.

SĂ„ det blev en resa frĂ„n att ha varit bara en som bevittnar vad som sker till att vara en som ger röst Ă„t det som hĂ€nder. En frĂ„ga som stĂ€lls i titelspĂ„ret ”Witness” av ingen mindre Ă€n den sjĂ€lvklara ifrĂ„gasĂ€ttaren Mavis Staples. Mavis sjunger som vanligt med en röst som inte gĂ„r att ifrĂ„gasĂ€tta och som passar vĂ€l ihop med Benjamins draperade heshet och fortfarande unga framtoning. Han har ju bara hunnit bli 27 Ă„r och har framtiden för sig.

FrĂ„n att vara en betraktare till att bli en deltagare innebĂ€r ocksĂ„ ett ifrĂ„gasĂ€ttande. I sĂ„ngerna pĂ„ ”Witness” analyserar han sina egna interaktioner, skepticism och förmĂ„gan att hoppa av relationer. Som inte minst kommer till uttryck i ”Truth Is Heavy”. Som kan tolkas som en kĂ€rlekssĂ„ng egentligen. Kampen fortsĂ€tter i ”The Slow Drag Under”. Just viljan att hĂ„lla sig flytande, ovanför ytan, Ă€r ett tema som Ă„terkommer. Han Ă€r mer intresserad av fĂ„ veta hur man hĂ„ller sig ovanför Ă€n hur man gör för att inte gĂ„ under, som i ”Overtime”.

I den avslutande ”All Was Well” uttrycker han sin uppenbarelse i orden: »Built around the truth to keep it secret / Made excuses all my life until I just believed it / Believed that all was well«. Men för att Ă„stadkomma förĂ€ndring sĂ„: If I have my way / I'll tear this building down".

SÄ i detta arbete med att undersöka civilisationen blir det lika mycket en undersökning av Benjamin Booker sjÀlv. Och vilken undersökning sen. Musikaliskt hemmahörande i modern vital musik, som ÄterförsÀljare av Äterupplivad soul.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.