Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
State Of Mud
Östra Odensala
(Kullsta Records)

Det börjar riktigt ödesmĂ€ttat i ”4-track”. Som ekande steg pĂ„ vĂ€g mot nĂ„got hotande. Sedan kommer rösten, en röst som likt en böneutropare frambeder besvĂ€rjelser mot en fond av filmiskt svĂ€vande toner. I lĂ„ten ”Kentucky” kommer gitarren och de pipiga orgelljuden, den distade rösten som sjunger fram dystra bilder av hur det som Ă€r bra kan bli sĂ„ fel ”You may say IÂŽm a fool, you may say IÂŽm unlucky”. Först i tredje lĂ„ten ”Into the ground” fĂ„r lyssnaren vila lite till ett jazzkomp pĂ„ trummorna, ett souligt piano. men denna gospel visar sig snarast handla om död, om elĂ€nde och om ensamhet. Efterföljande ”Random” bjuder pĂ„ lite agentgitarrer i en mĂ€rklig loop och rösten Ă€r lite lugnare, albumet första aningen normalare lĂ„t men med en retrotwist som Lana Del Rey kunnat mörda för. FrĂ„n detta kastas man in i folkmusikaliskt doftande dragspel och en vĂ€djan att fĂ„ komma hem, fĂ„ komma dit dĂ€r man hör hemma nĂ€r familjen Ă€r sĂ„ lĂ„ngt borta, en svart psalm för tramporgel ,dragspel och en vilsen kyrkokör. FrĂ„n detta dyker Tony Joe White upp mitt i allt med ekande gitarr, hypnotiska ljud och en bluesgungande men monoton melodi och en röst som rimmar pĂ„ drinking och sinking och ylar pĂ„ ett klassiskt rockvis. ”Far Away Hands” har lĂ„nat lite av melodin frĂ„n klassiska ”Moon Shadow”. Rösten sjunger som en popdĂ€nga frĂ„n 1970-talet och musiken vrider och vĂ€nder pĂ„ ljudet för att det Ă€ndĂ„ inte ska lĂ„ta som nĂ„got Kaj Kindvall kunnat presentera. Och nĂ€st sist lugnar det ner sig med ”Long Grained Rain” som lĂ„nat melodi frĂ„n WinnerbĂ€cks ”Söndermarken” eller nĂ„gon gammal Lobo-lĂ„t. Texten sjungs med skön berĂ€ttande countrystĂ€mma och tusan vet om det inte skulle kunnat bli en hit i ett annat sammanhang. Till sist tar det mörka över igen. ”November Day” Ă€r tillbaks i död, dĂ„ligt vĂ€der och maktlöshet över tidens brutalitet.

”Östra Odensala” Ă€r namnet pĂ„ en villaförort till Östersund. Dit flyttade Björn Gidlunds förĂ€ldrar en gĂ„ng nĂ€r de kunde uppfylla sin dröm om ett hus. Det huset har nu Björn, hans fru och tre barn tagit över. Björn Gidlunds musikaliska gĂ€rning i JĂ€mtland spĂ€nner över flera decennier dĂ€r det tog avstamp i Perssons Pack och Eldkvarn en gĂ„ng, vandrade via Kent och sedan singersongwriter pĂ„ bĂ„de svenska och engelska. Hyllat lokalt men inget tog fart. Nu sitter Björn i sitt ljudlaboratorium i bostaden och gör lite som han vill under namne State Of Mud. Åren har sprĂ€ckt karriĂ€rdrömmarna. Men samarbeten med författaren Peter Lucas Erixon, de lokala americanahjĂ€ltarna i Landstrom, pĂ„ vars bolag skivan slĂ€pps, och en dyrkan av originella, svarta och förvridna ljud har skapat detta andra album.

Det hĂ€r Ă€r ett lo-fi album fyllt av ljud, texter och bilder som kunnat fylla flera filmer. Nu Ă€r det ett album med nio inte alltför lĂ„nga lĂ„tar som slutar pĂ„ runt 33 innehĂ„llsrika minuter. Med förra ”Hinterland” hyllades State Of Mud av de som hörde albumet. ”Östra Odensala” vĂ„gar tar det Ă€nnu lĂ€ngre. State Of Mud Ă€r vĂ€rda att upptĂ€ckas av fler Ă€n de som vet vad albumet titel stĂ„r för. Ett vĂ„gat album, ett album med integritet och med en mitt i all svĂ€rta Ă€ndĂ„ tydlig vilja att skapa nĂ„got som ska göra vĂ„ra liv lite mer uthĂ€rdliga.
(Om albumet Àr svÄrt att hitta i handeln finns det lÀttast att bestÀlla via State Of Muds Facebook-sida)

/Christer B. JarlÄs

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.