Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Herda, Edward
Goodnight Jaybird
(Edward Herda)

Edward Herdas utmĂ€rkta första skiva »â€œThe Wondrous Folly of Vaughn Frogg« kom till i sviterna efter en separation. Hans flickvĂ€n försvann ivĂ€g med en annan man och tre mĂ„nader senare var hon gift. Det var fyra Ă„r sedan.

Nu Àr han tillbaka med tolv nya lÄtar. Och de flesta av dem kretsar kring kÀrleken trots allt. Det finns liksom inte nÄgot alternativ till att vÄga bli förÀlskad. Han sÀger till Glide Magazine att det mest fullkomliga tillstÄndet Àr att tillÄta sig att vara helt öppen och sÄrbar tillsammans med en annan mÀnniska.

Men i inledande lĂ„ten »Blowing Smoke« pĂ„ nya skivan »Goodnight Jaybird« anar vi att tidigare erfarenheter möjligen har gjort honom lite mer reserverad.

I don’t know where we’re going tonight
we can hang around this rooftop for a while
blow some smoke, see how it goes
‘cause girl you never know


Man vet aldrig hur det blir. Det Ă€r i den tilliten allting vilar. Och det Ă€r hĂ€r Edward Herda fĂ„ngar min uppmĂ€rksamhet. För Ă€ven om melodierna Ă€r rena och texterna vackra sĂ„ Ă€r det i en nĂ„gon form av Ă€rlighet, uppriktighet och oförstĂ€lldhet som lĂ„tarna talar till mig. NĂ€r Herda i »I’m you lover, too« sjunger

When you are feeling lonely and you need my touch
I’ll drop what I’m doing and make you feel loved
I’ll scratch that itch and take care of your mood
‘cause darling you know I am your lover too


sÄ tror jag pÄ honom. Han har ingen stor publik. Ibland undrar jag om han har nÄgon publik alls förutom mig. Han sjunger för sin egen skull. Du fÄr lyssna om du vill men det Àr inte det som avgör om han skriver lÄtar eller inte.

Det Ă€r hans kompisar som spelar pĂ„ skivan. HĂ€r finns akustiska och elektriska gitarrer, orgel, piano, pedal steel, slide guitar och dobro, men det Ă€r ganska nedtonat och Herdas kĂ€nsla styr hela tiden stĂ€mningen i lĂ„tarna. I »Father’s son« sjunger han om sin far som insjuknat i Alzheimers sjukdom, i »Roger Maris« Ă€r det lĂ€tt osammanhĂ€ngande tankar som sakta formats till en lĂ„t om det undermedvetnas flummiga natur. I »Louder than My Love«, »For your love«, »Man on fire«, »I believe«, »I am your lover, too« och alla andra lĂ„tar Ă€r det kĂ€rlekens natur som behandlas rakt upp och ner.

Herdas första cd fanns till försĂ€ljning pĂ„ hans hemsida. Du var tvungen att betala för frakten. Sedan fyllde du sjĂ€lv i om du ville betala nĂ„got mer utöver det. NĂ€r jag letar efter nya skivan pĂ„ nĂ€tet hittar jag bara nedladdningsalternativ. Det Ă€r inget för mig. Till slut skriver jag direkt till honom pĂ„ Facebook och frĂ„gar om det Ă€r möjligt att fĂ„ tag pĂ„ en fysisk cd. Jag jobbar pĂ„ det svarar han. Ge mig din adress sĂ„ skickar jag en nĂ€r den finns tillgĂ€nglig. En mĂ„nad senare ramlar den ner i brevlĂ„dan. »Thank you for listening, Edward« stĂ„r det pĂ„ den. AvsĂ€ndarens adress Ă€r prydligt nedtecknad pĂ„ baksidan av kuvertet. Det Ă€r alldeles omöjligt att inte kĂ€nna sympati för det.

Men det Àr inte av sympati ni ska lyssna pÄ Edward Herda. Ni ska lyssna för att det Àr en bra skiva. En öppen och Àrlig skiva frÄn en öppen och Àrlig artist. De ska vi vara rÀdda om.

Dessutom Àr det Ärets snyggaste skivomslag.

/Mattias Syrén

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.