Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Herda, Edward
Goodnight Jaybird
(Edward Herda)

Edward Herdas utmärkta första skiva »“The Wondrous Folly of Vaughn Frogg« kom till i sviterna efter en separation. Hans flickvän försvann iväg med en annan man och tre månader senare var hon gift. Det var fyra år sedan.

Nu är han tillbaka med tolv nya låtar. Och de flesta av dem kretsar kring kärleken trots allt. Det finns liksom inte något alternativ till att våga bli förälskad. Han säger till Glide Magazine att det mest fullkomliga tillståndet är att tillåta sig att vara helt öppen och sårbar tillsammans med en annan människa.

Men i inledande låten »Blowing Smoke« på nya skivan »Goodnight Jaybird« anar vi att tidigare erfarenheter möjligen har gjort honom lite mer reserverad.

I don’t know where we’re going tonight
we can hang around this rooftop for a while
blow some smoke, see how it goes
‘cause girl you never know


Man vet aldrig hur det blir. Det är i den tilliten allting vilar. Och det är här Edward Herda fångar min uppmärksamhet. För även om melodierna är rena och texterna vackra så är det i en någon form av ärlighet, uppriktighet och oförställdhet som låtarna talar till mig. När Herda i »I’m you lover, too« sjunger

When you are feeling lonely and you need my touch
I’ll drop what I’m doing and make you feel loved
I’ll scratch that itch and take care of your mood
‘cause darling you know I am your lover too


så tror jag på honom. Han har ingen stor publik. Ibland undrar jag om han har någon publik alls förutom mig. Han sjunger för sin egen skull. Du får lyssna om du vill men det är inte det som avgör om han skriver låtar eller inte.

Det är hans kompisar som spelar på skivan. Här finns akustiska och elektriska gitarrer, orgel, piano, pedal steel, slide guitar och dobro, men det är ganska nedtonat och Herdas känsla styr hela tiden stämningen i låtarna. I »Father’s son« sjunger han om sin far som insjuknat i Alzheimers sjukdom, i »Roger Maris« är det lätt osammanhängande tankar som sakta formats till en låt om det undermedvetnas flummiga natur. I »Louder than My Love«, »For your love«, »Man on fire«, »I believe«, »I am your lover, too« och alla andra låtar är det kärlekens natur som behandlas rakt upp och ner.

Herdas första cd fanns till försäljning på hans hemsida. Du var tvungen att betala för frakten. Sedan fyllde du själv i om du ville betala något mer utöver det. När jag letar efter nya skivan på nätet hittar jag bara nedladdningsalternativ. Det är inget för mig. Till slut skriver jag direkt till honom på Facebook och frågar om det är möjligt att få tag på en fysisk cd. Jag jobbar på det svarar han. Ge mig din adress så skickar jag en när den finns tillgänglig. En månad senare ramlar den ner i brevlådan. »Thank you for listening, Edward« står det på den. Avsändarens adress är prydligt nedtecknad på baksidan av kuvertet. Det är alldeles omöjligt att inte känna sympati för det.

Men det är inte av sympati ni ska lyssna på Edward Herda. Ni ska lyssna för att det är en bra skiva. En öppen och ärlig skiva från en öppen och ärlig artist. De ska vi vara rädda om.

Dessutom är det årets snyggaste skivomslag.

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.