Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Northern Indians
Arvet
(Rootsy Music)

Det är vi som är Northern Indians
Vi går i våra fäders spår
Det är vi som är Northern Indians
Det är samma kamp nu som då


John Andersson och Josef Eriksson är duon som utgör Northern Indians. De har släppt två fina engelskspråkiga album präglade av starka melodier, stämsång och medvetna texter. Denna EP är första gången de sjunger på svenska.

För oss som var med under den svenska musikrörelsetiden på 1970-talet känns mycket i detta bekant. Men Northern Indians ligger närmare de artister från den tiden som inte passade in på de politiska bolagen utan gav ut på de mer traditionella skivbolagen. Här finns drag av lite Bernt Staf, lite tidig Pugh och lite John Holm.

Texterna pendlar mellan politisk ilska över plundringen av Norra Sverige i »Northern Indians« och över vårt sätt att leva i »Slit & släng«. »Blå himmel« och »Ner i jorden« är mer tankar över vår tillvaro och hur vi lever våra liv och är de låtar där duon närmar sig hemstadens storheter Euskefeurat mest, vilket knappast är någon tillfällighet då Josef är son till Ronny Eriksson. Därför så skönt att de vågar välja en sådan stig genom musikskogen och att de gör det så bra.

Den sköna mixen av folkmusik, country och annan americana närmar sig nu mer den svenska visan även om »Northern Indians« är en riktig hit med pondus och stark refräng.

De nya låtarna tar Northern Indians vidare. Nu hoppas jag att ett helt album på svenska kommer. För att döma av reaktionerna när jag hörde de nya låtarna live har de valt helt rätt väg.

/Christer B. Jarlås


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.