Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Angaleena
Wrangled
(Thirty tigers)

2014 debuterade Angaleena Presley med en knivskarp samling sånger om den amerikanska medelklassen som bara genom att trampa vatten fått närkontakt med det så kallade prekariatet. I »American middle class« sjöng Presley om den alltmer svårfångade och uttydda amerikanska drömmen. Nu är coalminers-dottern från Kentucky tillbaka med skivan »Wrangled«, en bunt nya skarpa, jordiga sånger om inkrökt religiositet, fördomar, chauvinism och mentala tvångströjor.

Ett av plattans bästa spår är valsen »Cheer up little darling« som hon skrev tillsammans med Guy Clarke strax innan han gick bort 2016. Clarke inleder låten med ett par visdomsord.

Skivan inleds med »Dreams don’t come true« som samskrevs med de andra två ur trion Pistol-Annies: Miranda Lambert och Ashley Monroe.

I »Wrangled« sjunger hon:

I'd rather eat dirt than bake another prize-winnin' cherry pie, the girls down in church can go to hell, ironin' shirts and keepin' babies quiet, ain't no life, it's a livin' jail

»Country’« är en stenhård uppgörelse med bro-country-klimatet i Musikstadens radiokanaler och osar Plastic Bertrand.

Mördarballaden »Only blood« skrev Presley ihop med Chris Stapleton och handlar om en ung kvinna som mötte kärleken i en ung pastor som visade sig ha en väldigt konkret idé om befrielse genom blodsutgjutelse.

“He broke that inscription, inside her wedding band, but soon she came to know him, like the back of his hand

I sina bästa stunder är Presley en låtskrivare i samma klass som Jason Isbell. Fast mer direkt och som sagt i linje med Loretta Lynns rakaste låtar som »Fist city« och »Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' on Your Mind)«.

»I dont wanna be an outlaw, I dont wanna be an renegade«”, sjunger hon och berättar i en artikel i Rolling Stone att hon trots den rosade debuten var tvungen att springa runt till bolagen för att bara få svar som: ja, det är bra, men vi vet inte vad vi ska göra av dig. Eller: vi har redan två sångerskor som vi jobbar med.

Hon vill inte vara en outlaw, hon vill bara bli spelad, säger hon, men sanningssägare ställs lätt i det obekväma skåpet.

Rock on, Angaleena!

/Magnus Östnäs

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.