Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Banhart, Devendra
Cripple Crow
(XL/Playground)

»Cripple Crow« Àr Devendra Banharts fjÀrde och bÀsta studioalbum.

Och han Àr lite halvskum, den gode Devendra Banhart. SvÄr att sÀtta fingret pÄ, svÄr att placera i ett fack. Icke desto mindre en intressant figur. Faktiskt en seriefigursliknande kuf med en musikalisk sÀkerhet som vid första anblick Àr förvÄnande, men nÀr bitarna faller pÄ plats, Àr alldeles sjÀlvklar. SÄ sjÀlvklar till och med att jag kÀnner ett uns av avundsjuka dÄ Devendra bara Àr ett Är Àldre Àn undertecknad.

PÄ sina tidigare album har Banhart haft sitt eget gitarrkomp att luta sig emot. PÄ »Cripple Crow« Àr han uppbackad av ett elektriskt band med det roliga namnet Hairy Fairy. Det ger en extra, vÀlbehövlig dimension till musiken. En extra tyngd som förstÀrker Banharts röst. För rösten trollbinder, fÄngar in lyssnaren, fÄr varje ord att bli viktigt, vÀlbehövligt. Och jag tror detta faktum bara handlar om nÄgot sÄ patetiskt som sentimental melankoli. Att Devendras röst fyller ett hÄll som mÄste tÀppas igen, som mÄste fyllas med nÄgonting. Ett tomrum som mÄste förseglas gentemot omvÀrlden.

Att nÄgon skribent döpt genren som Banhart verkar inom och utmÄlas som frontfigur för till »freaky folk« Àr bara att glömma. IstÀllet ekar musiken av tradition, men ÀndÄ framÄtanda. Lite tillskruvade arrangemang samsas med raka, ordinÀra melodier. Det Àr och behöver inte vara svÄrare Àn att Banharts musik Àr folkpop för ett nytt millennium. Som en blandning av excentrisk akustisk vintagemusik och vÀlmenande tankar om avantgardistiska experiment. Men ocksÄ lek; ett slags naturligt förhÄllningssÀtt till musiken som för Banhart ter sig enkelt och alldeles av sig sjÀlvt. Som om det naiva automatiskt förvandlas till magi varje gÄng Banharts tar ton och/eller lÄter sin gitarr ljuda.

Dock Àr »Cripple Crow« aningen tröglyssnad. Inte för att skivan pÄ nÄgot sÀtt Àr dÄlig, utan mer pÄ grund av det Àr 22 lÄtar, alla nödvÀndiga, som ska betas av. Det tar sÄledes tid och kraft att till fullo trÀda in det Banhartska universumet. VÀl dÀr Àr det dock en fröjd att storögt hÀnge sig fullstÀndigt Ät Banharts smÄ egenheter. Som hans vibrato. Som hans finurliga texter, fyllda av nakna bekÀnnelser liksom vardagliga tankar samt en och annan flummig rad hÀr och dÀr.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.