Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Risager, ThorbjĂžrn
Change My Game
(Ruf)

”Change My Game” Ă€r Thorbjörn Risager och hans numera benĂ€mnda The Black Tornados tionde album. Ett gĂ€ng som har arbetat sig fram till en ledande position bland de skandinaviska rock/blues/soulinfluerade banden. Med den föregĂ„ende studioplattan ”Too Many Roads” frĂ„n 2014 fick de ett större genombrott. VĂ€lförtjĂ€nt. Det var ett starkt album. PĂ„ den vĂ€gen Ă€r det. ”Change My Game” förĂ€ndrar inte inriktning och uttryck, möjligen kan man höra ett bredare anslag i uttrycksval. Men stommen Ă€r den samma. Om ”Too Many Roads” erövrade att större stycka mark, sĂ„ kommer ”Change My Game” att fortsatt att trycka pĂ„ pĂ„ grĂ€nserna.

Även om vi kan höra en stor variation av musik, frĂ„n lugna ballader till massiv, tung rock sĂ„ Ă€r det variationer inom ett givet format som ger en samlad helhet.

En stomme som byggs upp kring Thorbjörns tunga, kraftfullt strÀva sÄngröst. En röst som genom Ären har jÀmförts med mÄnga andra stora sÄngare; Ray Charles, Bob Seger, Joe Cocker, Davis Clayton Thomas och Van Morrison. RÀtt och fel. RÀtt i bemÀrkelsen att det finns likheter, fel i bemÀrkelsen att Thorbjörn faktiskt har en egen synnerligen personlig röst. Den ska vi inte ta ifrÄn honom.

Thorbjörn Risager & The Black Tornado Àr tillsammans Ätta man. Det vill sÀga minst Ätta olika röster i ett band. Det förutsÀtter att instrumentplacering och arrangemang Àr vÀltÀnkta och vÀlgjorda. Och det Àr hÀr gÀngets verkliga storhet kommer till tals. Att hitta platser, uttryck och följder som fungerar ihop och ger en konsekvent och hÄllbar storhet Àr en förutsÀttning för att det ska kÀnnas intressant och lyssningsvÀrt.

SĂ„ Ă€ven om det startar med lĂ„ngsam soul i ”I Used To Love You” och fortsĂ€tter med tung massiv ljudvall i rockiga ”Dreamland”, som i sin tur övergĂ„r i funky R & B i titellĂ„ten ”Change My Game”, sĂ„ Ă€r det till slut en personlig helhet som skapas.

Det Ă€r vĂ€l egentligen bara till slutat som jag inte Ă€r överens med Thorbjörn Risager. Han har valt att avsluta med en lĂ„ngsam ballad med fina trummor, piano och blĂ„s i ”Lay My Burdon Down” och sedan den gitarrintensiva och tunga bluesrockaren ”City Of Love”. Den fina blandning av stilar som genom har plattan har skapat balans fĂ„r hĂ€r ett abrupt slut. Jag hade hellre sett den omvĂ€nda ordningen. Att mer glida ut ur plattan.

Å andra sidan. Har jag inget annat att komma med sĂ„ stĂ„r sig ”Change My Game” riktigt bra.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.