Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Star Family
Star Family
(Rootsy Music)

Star Family är den naturliga fortsättningen på OK Star Orchestra. Efter sex intensiva år tog luften slut. Syret tröt för Tommy Galento Nilsson. Men inte för evigt. Efter lite andhämtning var han och beatmakaren Perry Vallgren åter igång. När bassisten Carl Greder dök upp kom alla bitarna på plats. Star Family fanns. Resan ut i rymden kunde börja.

Universum är stort. Jättestort. Oändligt känns det som. Vad finns det där ute förutom de stjärnor vi kan se molnfria nätter. Det finns drömmar om att nå dit ut, bortom tid och rum. Det finns funderingar på om det finns något eller någon därute som bevakar oss. Det finns de som inte bryr sig ett dugg.

Men det gäller inte Star Family. De bryr sig. De rör sig i detta universum. Fritt och viktlöst. Svävande. Inte utan riktning och mål. De är klart uttalade. Ett universum av toner och rytmer med drivkraft och fart. Kosmiskt.

Det handlar om kosmiska toner som tar ett bredbent avstamp i rockens bastanta mylla för att med både raka och mer svängiga rytmer skicka iväg oss rakt ut i de vidunderliga blå. Eller grå, för den delen. Spelar ingen roll. Toner och rytmer lever på egen energi.

Tommy Galento Nilsson har genom åren visat att han är en ypperlig melodi- och rytmmakare. För att inte tala om gitarrist. Han plockar toner ur sin gitarr och fördelar dem med stor hänsyn till sina respektive platser. För att hålla ihop tankar och idéer behöver han hjälp. Här i form av Perry Vallgren trummor och keyboard och Carl Greder bas. Men även musiker från Nacka Forum, Kristin Amparo, Karl-Jonas Winqvist, Emma Nordenstam, Den Stora Vilan, Combo de la Musica, Eve & the Last Waltz och Christian Gabel som sköter tongenerator och inspelning på Studio Cobra.

Mer behöver egentligen inte sägas.

Fast nog måste ändå det triangeldrama som utspelar sig framföra våra öron mellan gitarr, trummor och bas nämnas. Det startar i en galopperande rytm i ”A Good Night” och avslutas i ett tillstånd av drömskt svävande känslomoln i ”Lisa”. Underfundig lekfullhet kombineras med gravt allvar.

Nu så. Nog sagt.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.