Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Original Five, The
Happy Landing
(Rootsy Music)

Att gå från klarhet till klarhet är få förunnat. Någonstans brukar det komma lite grus eller ett snubblande steg. Men när det gäller Malmöbandet The Original Five fungerar det perfekt. Från debuten med ”Greetings From Möllevången” till ”Across The Deep Blue Sea” och nu till detta det tredje albumet med högklassig bluegrass är det en vandring som väl fungerar med begreppet ”från klarhet till klarhet”.

The Original Five bjuder på en bluegrass som drivs av en flödande lätthet, av svävande toner som håller upp sången. Det är fem skickliga instrumentalister som bygger bandet, och musiken. Men det är arrangemangen och de olika instrumentens förmåga att hitta sin plats och växla inbördes med sömlösa övergångar som är det som är plattans styrka. Inte minst hörs det i instrumentallåten ”The Big Swede”.

Daniel Olsson dobro, Johan Malmberg banjo, Jonas Svahn gitarr, Dan Englund bas och Ola Persson mandolin bildar The Original Five, med Johan, Jonas och Dan vid sångmikrofonen. Dan har skrivit fyra av de egna låtarna, Jonas tre och Daniel den ovan nämnda. Tre inlånade sånger finns också. Earl Scruggs och Lester Flatts ”Fireball, Merle Haggards ”Old Man From The Mountains” och Jim McCalls ”A Rambler And A Rover”.

Dessutom finns det inlånade gäster på fiol på ”Fireball” och ”The Boys Can´t Dance”, vilket ger låtarna ytterligare en dimension. Till och med så att ”The Boys Can´t Dance” får ett stänk av swampblues i sig. Härligt.

Skickligt bjuder de på en blandning av lite snabbare och lite långsammare låtar. Det de har gemensamt är att de lockar till dans. Det finns en inbyggd rörelse som är svår att motstå. Så varför, häng på, det kan bara sluta med en lyckad landning.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.