Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bell, Lurrie
CanÂŽt Shake This Feeling
(Delmark Records)

Att sĂ€tta pĂ„ Lurrie Bells ”CanÂŽt Shake This Feeling” Ă€r som att kastas femtio Ă„r tillbaka i tiden. Till tiden dĂ„ chicagobluesen stod pĂ„ sin höjdpunkt.

Fast egentligen inte. För trots att Lurrie Bell spelar en blues som Àger sÄ mycket av den storhetstiden Àr det faktiskt nÄgot nytt som skimrar under den transparanta ytan. Den klassiska ytan har fÄtt ett personligt inre med eget anslag och egen betoning. För dem som bara lyssnar pÄ musiken med ett halvt öra Àr skillnaden inte sÄ uppenbar. Men om lyssnandet trÀnger djupare och mer lyhört upptÀcker trumhinna, hjÀrna och minne nÄgra skiftningar som gör det hela lite annorlunda. Den hÀr förÀndringen, dessa tolkningar, Àr nÄgot vi Àven har hört andra göra tidigare. I alla musikformer. NÄgot som egentligen inte Àr sÄ ovanligt. Det som skiljer Àr nÀr det ger mervÀrden, en ny dimension.

Det Àr det som skiljer hÀr. Lurrie Bell har en förmÄga att lÄta det sannolika bli lite osannolikt. För tar man en Eddie Boyd-lÄt, En T-Bone Walker-lÄt, en Maxwell Street Jimmy-lÄt, tvÄ Willie Dixon-lÄtar, en Lowell Fulson-lÄt, en Buster Benton-lÄt och en lÄt frÄn pappa Carey Bell sÄ vet man vad man har att förvÀnta sig. För de lÄtarna vet vi hur det ska lÄta. Och det fÄr vi ocksÄ. Men vi fÄr lite till. En liten glidning dÀr, ett litet anslag dÀr och ett annorlunda tempo mitt i allt och plötsligt Àr det inte det samma. DÀr kommer Lurries storhet.

Vilket gör det hela sÄ mycket mÀrkligare. För nÀr det sedan kommer till Lurries egna kompositioner, fyra stycken, sÄ Àr detta som bortblÄst. DÄ Àr det mer chicagobluesstandard, sÄ som vi förvÀntar oss att det ska lÄta. Det Àr inte dÄligt, det Àr bara inte lika bra.

Lurrie Bells pappa, Carey Bell, var en framgÄngsrik munspelare frÄn tiden dÄ chicagobluesen var som störst. Lurrie skulle gÄ i pappas fortspÄr. En lyckosam inledning pÄ karriÀren blev ett stort fall nÀr Lurrie Àven tog efter pappas missbruk. Men efter en lÄng vÀg tillbaka och ett par lyckade album kÀnns det som Lurrie nu stÄr pÄ fast mark.

SÄngen Àr grovs personligt raspig. Att kalla den melodiös vore en stor överdrift. Gitarrspelet Àr finslipat efter mÄnga Är pÄ Chicagos barer, lounger och klubbar. Distinkt men utan bluesrockens överdrifter, lekfullt pÄ allvar och drivande med sin punktform och överraskningar.

Det Ă€r blues i det lilla formatet. Med Roosevelt Purifoy pĂ„ keyboards, Matthew Skoller pĂ„ munspel, Melvin Smith pĂ„ bas och Willie Hayes pĂ„ trummor. De gör ett fint jobb i alla former, frĂ„n lite snabbare shuffles till lite lĂ„ngsammare blues. De lyckas igen. Återkomsten till den mer traditionella chicagoblues med det föregĂ„ende albumet, ocksĂ„ pĂ„ Delmark Records, har blivit ett vinnande koncept.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.